ZLOČIN KOJI NI VEKOVI NEĆE UMANJITI: Punih 29 godina od najvećeg egzodusa Srba iz Hrvatske

D.B.M.

03. 08. 2024. u 06:00

NAVRŠAVA se sutra punih 29 godina od najvećeg egzodusa Srba iz Hrvatske, a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja", koja je započela u zoru 4. avgusta 1995. biće odžana večeras, na stadionu "Lagator" u Loznici. Na skupu koji počinje u 18 sati govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i profesorka Nataša Basta Đorđević, koja je tokom "Oluje" pobegla iz sela Kurjak, a sada živi u Debrcu.

Tanjug

Gotovo pune tri decenije od kako se na dramatičan način, za četiri dana, u zloglasnoj vojnoj akciji "Oluja" zauvek promenila sudbina Srba u Krajini, stavovi dve strane su nepomirljivi: za Srbiju je to bilo najveće etničko čišćenje sa elementima genocida, a u Hrvatskoj se slavi vojna akcija i trijumf odbrane.

To što oni zovu "trijumfom" je proterivanje gotovo celokupnog srpskog stanovništva, sa onim što su mogli da ponesu u zavežljajima, šćućureni u prikolicama, na traktorima, u kolonama automobila koja se kretala ka izlazu iz tog pakla, ka - Srbiji. Takvo stradanje se ne zaboravlja ni posle 29, ni posle 50, ni posle 150 godina!

Za ta četiri strašna dana prognano je više od 220.000 ljudi, prema procenama čak 250.000 sa prostora severne Dalmacije, Korduna, Banije i Like. Evidentirane su 1.903 žrtve, ali to nije konačan broj. Među njima su i 643 žene, i 12 dece. Još se traga za 623 osobe.

Za taj zločin samo su dvojica pripadnika hrvatske vojske do sada osuđena pred hrvatskim sudovima - jedan je etnički Srbin, a drugi Albanac.

Povodom 29. godišnjice sutra će, kao i ranijih godina, u Crkvi Svetog Marka u 11.30 sati biti služen parastos za krajiške žrtve stradale u "Oluji". Posle toga će, u Tašmajdanskom parku na Spomenik srpskim žrtvama u ratovima devedesetih sa prostora bivše Jugoslavije biti položen venac i cveće.

Pogledajte više