CRNI OBLACI, ULICE KAO REKE I TORNADO: Nezapamćeno nevreme napravilo haos u ovim delovima Srbije, scene kao iz filmova (FOTO/VIDEO)

Novosti online 25. 07. 2024. u 13:53

POSLEDICE nevremena koje je pre nekoliko dana protutnjalo Ariljem još nisu ni sanirane, kada su juče naišli novi olujni oblaci i napravili štetu kakvu ova opština ne pamti. Već poplavljeni podrumi, garaže, pomoćni objekti i ulice, zajedno sa jakom kišom koja je zahvatila ovu opštinu, doveli su do produžetka trajanja vanredne situacije.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Ona je u subotu proglašena u šest mesnih zajednica - Brekovo, Dobrače, Stupčevići, Mirosaljci, Bogojevići i Trešnjevica, a najteža situacija je bila u Trešnjevici gde se voda izlila u nekoliko domaćinstava. Na sinoćnoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Arilje, posle novog nevremena, doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele opštine.

- Vanredna situacija potrajaće do normalizacije putnih pravaca i saniranja štete na objektima, pričinjene jakim padavinama - poručuju nadležni.

Kako se vidi na snimcima koji su juče objavljeni na društvenim mrežama, jaka kiša je poplavila puteve i ulice, zbog čega je saobraćaj bio otežan.

Požega

Jučerašnje nevreme nije zaobišlo ni Požegu, odnosno njene dve mesne zajednice Gorobilje i Rasnu, gde je pričinilo štetu na nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Osim toga, stradala je i putna infrastruktura, posebno nekategorisani putevi.

Prema izveštajima građana ove opštine, nevremenu je prethodio "mrak" koji su napravili gusti crni oblaci, a snimljena je i jedna neobična pojava, nalik na tornado.

Ona je prijavljena u mestu Visibabe u 13 i 20 sati, dok je linija oluja od Čajetine do Čačka prelazila preko tog regiona, navode iz meteorološke kompanije "Hailiz Srbija".

- Na video snimku se uočavaju kondenzacioni levak (funnel cloud) i ciklonalna cirkulacija zahvaljujući vidljivoj kondenzaciji levka skroz do tla, u zoni nastalog mezovrtloga u okviru konvektivne linije. Niske baze oblaka, povećana vlaga i nestabilan najniži sloj troposfere su podržavali ovakve pojave u ovom sektoru - piše u opisu snimka.

Prizor sa snimka deluje apokaliptično, a nebo je potpuno crno.

Štab za vanredne situacije opštine Požega, koje je trebalo da zaseda jutros, još se nije oglasio povodom situacije koju su izazvale elementarne nepogode u ovoj opštini.

Vrnjačka Banja

Jak pljusak praćen grmljavinom juče je zahvatio i Vrnjačku Banju. Na nekim mestima voda je tekla kolovozom jer atmosferska kanalizacija nije uspela da primi veliku količinu vode za kratko vreme.

Tokom nevremena, Vrnjačka Banja i okolna sela kraći vremenski period bili su bez električne energije, a napajanje je prekidano u više navrata.

Kraljevo

Jak pljusak sa udarima vetra zabeležen je i u Kraljevu i okolnim mestima, gde su takođe zabeležene dramatične scene.

Velika količina kiše koja je pala zadržala se na putevima, pa su na pojedinim deonicama vozači morali da se "probijaju" kroz vodu.

BONUS VIDEO: OD SUNCA, DO GRMLjAVINE - U Beograd jutros stigao najavljeni hladni talas

(Blic)

Pogledajte više