SNAŽAN OBLAČNI SISTEM SA OLUJAMA SE PREMEŠTA PREKO EVROPE: Donosi kišu i u Srbiju, evo kada možemo očekivati padavine

Novosti online 07. 07. 2024. u 12:01

U SRBIJI se nastavlja toplotni talas, a pred nama je sunčan i vreo dan. Maksimalna temperatura biće danas od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C. U prilog ovakvom vremenu ide i termički visinski greben nad našim područjem, a u sklopu njega sa severa Afrike i stiže vrela vazdušna masa.

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Istovremeno, nad severnim predelima Evrope nalazi se ciklon, sa svojim centrom iznad juga Skandinavije. U sklopu ovog ciklona prostire se veoma izražen hladni front, koji se preko centralne Evrope prostire sve do Alpa i severa Italije.

Ovaj hladni front danas će nastaviti put danas dalje na istok preko centralne Evrope i na svom putu donositi kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz jače zahlađenje. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, naročito na području Poljske, Slovačke, Češke i Austrije, popodne i iznad Mađarske, Slovenije i severa Hrvatske, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Foto: Unsplash

U prethodna dva dana jake grmljavinske oluje pogodile su Nemačku i Švajcarsku.

Iza hladnog fronta pristiže i veoma sveža vazdušna masa sa Atlantika, pa je širom centralne Evrope vreme pravo jesenje, naročito u Alpima, gde u višim predelima pada i sneg.

Na svom putu ka istoku, ovaj hladni front će značajno slabiti, ali će svojim perifernim i oslabljenim delom u noći ka ponedeljku stići do severa Srbije i doneti nešto veću količinu vlage.

Dakle, u noći između nedelje i ponedeljka u Vojvodini jači razvoj oblačnosti, a može doći i do pojave ređe pojave pljuska sa grmljavinom ili da konvektivni oblaci sa istoka Hrvatske, odnosno iz Slavonije stignu do Vojvodine i da pre svega Podunavlju u Bačkoj donese lokalne pljuskove sa grmljavinom, uz opasnost i od grmljavinskih oluja i nepogoda.

U ostalim predelima Srbije ostalo bi vedro.

Inače, i noć ka ponedeljku u Beogradu i u Vojvodini biće tropski topla, uz minimalne temperature iznad 20°C.

I u sedmici pred nama biće vedro, vrelo i tropski toplo vreme.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Pogledajte više