RAJHL-KIRA NEMA U UDŽBENICIMA: Položeni venci na kuću kod koje je1991. ubijen osječki policajac koji je pregovarao sa Srbima i želeo mir

V.C.S.

02. 07. 2024. u 13:28

PREDSTAVNICI Antifašističke lige i Srpskog narodnog vijeća položili su juče vence u znak sjećanja na Josipa Rajhl-Kira, načelnika osječke policije, ubijenog 1. jula 1991, zbog svojih mirovnih aktivnosti i pokušaja da spreči hrvatsko-srpske sukobe. Venci su položeni kraj kuće u Tenji, kod koje je likvidiran.

Youtube prentscreen

Ubijen je na ulazu u selo Tenja, gde se nalazio punkt hrvatske policije, kada je Antun Gudelj rafalnom paljbom izrešetao automobil kojim su se na pregovore dovezli on, potpredsednik osječkog Gradskog veća Goran Zobundžija, gradski odbornik Milan Knežević i predsednik MZ Tenja Mirko Tubić. Svi su poginuli osim Tubića, koji je teško ranjen.

Posle tri suđenja, Gudelj je na kraju osuđen na 20 godina, presuda je postala pravosnažna 2009, ali je prošle nedelje oslobođen zbog dobrog vladanja, o čemu su "Novosti" pisale.

Kako su preneli hrvatski mediji, Zoran Pusić iz Antifašističke lige kazao je da je Kirovu udovicu Jadranku, zahvaljujući kojoj je i pokrenut treći postupak protiv Gudelja, u kom je ovaj i pravosnažno osuđen, pogodilo to što je Visoki kazneni sud potvrdio uslovni otpust ubici zbog uzornog vladanja. On je podsetio i da svih ovih godina u Hrvatskoj nije zaživeo nijedan trajni javni spomen na Rajhl-Kira, nijedna ulica ne nosi njegovo ime, nema ga u udžbenicima istorije, iako je bio "poslednja brana ekstremistima".

- Pokušavao je da učini nemoguće jer je rat za ekstremiste bio prilika koja se ne sme propustiti - rekao je Pusić za portal "Novosti".

Pogledajte više