ETNIČKO ČIŠĆENJE PO DIKTATU BEČA: Sto deset godina od progona Srba u Austrougarskoj

V. N.

03. 07. 2024. u 05:00

U SVIM oblastima u Austrougarskoj, koje su Srbi naseljavali, neposredno posle atentata na Franca Ferdinanda i objave rata Srbiji, započeo neviđen teror nad stanovništvom, koji je imao obeležja organizovanog i sistematskog progona, ne samo u cilju vojnog i političkog slamanja, već i biološkog istrebljivanja srpskog naroda.

Foto Izvori fotografija u "Istorijskom dodatku" Ministarstvo odbrane Srbije, Profimedia, Arhiv „Novosti“ i „Borbe“, Vikipedija

Na desetine hiljada srpskih rodoljuba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Dalmacije, Vojvodine i Slavenije internirano je u koncentracione logore u Doboju, Mariboru, Aradu, Ašahu, Komarnu, Dahauu, Nežideru, Boldogasonju, Gracu ... Preki sudovi kao i u tzv. veleizdajnički  procesi u Sarajevu, Banjoj Luci, Zagrebu, Ljubljani i Mariboru  osudili su na smrt streljanjem ili vešanjem hiljade i hiljade Srba.

JOZEF Redlih, univerzitetski profesor iz Beča, u svom dnevniku, u zabelešci od 22. novembra 1914, napisao je: “U Hrvatskoj Frankova partija sprovodi režim užasa. U Sremu je ubijeno 10.000 Srba... Koliki je broj ubijenih Srba u Bosni i Hercegovini, to ne zna niko. I tamo se vodio sistematska politika istrebljenja pravoslavnih...”

ZLOČINI nad Srbima na teritoriji Austrougarske, s obzirom na neposredne počinioce, i okolnosti pod kojima su izvršeni bili su, u stvari, samo početak one velike drame koja će u Drugom svetskom ratu, u vreme postojanja hrvatsko-muslimanske države, dostići svoj vrhunac.

Pogledajte više