CILJ NAUKE JE ISTINA: Profesor Darko Nadić regovao na objavu Odbora za zaštitu životne sredine o projektu "Jadar"

V. N. 25. 06. 2024. u 16:55

CILj nauke je istina, a ne manipulacija!

Foto: Novosti/Privatna arhiva

Ovako je profesor Fakultetapolitičkih nauka dr Darko Nadić, i član Odbora za zaštitu životnesredine Univerziteta u Beogradu, reagovao na saopštenje ovog savetodavnog tela u kojem je izneta ocena o projektu "Jadar" na koje profesor nijedao saglasnost. On je istakao da je bez akademske rasprave nemoguće danaučnici preko noći daju svoj stav po ovom pitanju.

Bez akademske rasprave nemoguće da naučnici preko noći daju svoj stav po ovom pitanju

- Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu je na osnovucirkularnog imejla poslatog članovima odbora 17. juna ove godine tražiosaglasnost za saopštenje u vezi sa projektom eksploatacije litijuma, odnosno projektom "Jadar" - ističe profesor Nadić u dopisu upućenommedijima. - Kao član ovog odbora nisam dao svoju saglasnost na ovosaopštenje iz više razloga. Ceo projekat u vezi sa eksplotacijom litijumai pitanja i dileme koje je on stvorio imaju suviše dimenzija koje, presvega, zahtevaju širu i dublju akademsku raspravu.

Foto: Novosti/Privatna arhiva

 

Drugo, kako dodaje, pitanje eksploatacije litijuma ima svoju ekološku, ekonomsku, političku, socijalnu, kulturunu, pa i istorijsku dimenzijukoja ovog puta nije usmerena na prošlost, već i na budućnost.

- To još jače treba da osnaži ideju, kompetentne akademske rasprave - ističe Nadić. - Bez detaljnog, sveobuhvatnog, apsolutno objektivnogistraživanja i akademske rasprave po svim ovim elementima nemoguće je danauka i pogotovo naučnici, preko noći, daju svoj definitivni stav poovom pitanju. Cilj nauke je istina, a ne manipulacija.

Kao član, nisam dao saglasnost na saopštenje iz više razloga. To je višedimenzionalno pitanje

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu je saopštio dase protivi namerama da se obnovi realizacija projekta "Jadar" jer on "nema razumno obrazloženje sa ekonomskog, ekološkog i socijalnog, niti samoralnog stanovišta". Ovo su preneli pojedini mediji navodeći da iza togstave stoje svi članovi ovog savetodavnog tela. Profesor dr Darko Nadićpredaje Socijalnu i političku ekologiju, kao i Ekološke politikeEvropske unije na Fakultetu političkih nauka.

Pogledajte više