POSLEDICE NEVREMENA - VOĆNJAKE MOGU SAMO DA ISEKU: Grad ubijao stoku, cepao protivgradne mreže, lomio staklenike i krovove

B. PUZOVIĆ 25. 06. 2024. u 12:12

NEZAPAMĆENO nevreme, grad veličine jajeta i provala oblaka, u subotu posle podne, pričinilo je ogromne štete na poljoprivrednim kulturama, zgradama, automobilima, putevima na području Osečine, Mionice i Valjeva. Odmah su formirane komisije, koje obilaze pogođena područja, a građani štetu mogu da prijave lokalnim samoupravama.

Foto OU Mionica

Veoma krupan grad lomio je grane drveća i crepove na krovovima, ubijao živinu, ovce, svinje, razbijao stakla automobila, rušio je sve pred sobom. Na delu opštine Osečina proglašena je vanredna situacija. Najviše su pogođeni varošica Osečina i istoimeno selo, te Plužac, Sirdija, Tuđin. Građani štetu mogu da prijave do 5. jula.

Na području opštine Mionica, nevreme je najviše štete pričinilo selima Rakari, Berkovac, Popadić, Struganik, Paštrić, Gornji Lajkovac, Planinica... Grad nije zaobišao ni Banju Vrujci, te varošicu i selo Mionica.

- Štete su ogromne, uništene su kuće, usevi, automobili, staklenici, a mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo - poručio je predsednik opštine Mionica Boban Janković. - Timovi za procenu šteta već su na terenu. Verujemo da će nam i država pomoći da saniramo nastalu štetu u što kraćem roku.

Najviše štete pričinjeno je u valjevskim selima Miličinica, Oglađenovac, Osladić... Grad je bio toliko krupan i težak, da je čak otvarao i specijalne protivgradne mreže za zaštitu poljoprivrednih kultura!

- Prizor posle subotnjeg nevremena ravan je apokalipsi, svi zasadi su toliko uništeni, da mogu samo da budu iskrčeni - kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - U šljivicima nije ostao nijedan list, a kamoli plod na grani. Što je najgore, krupan grad je toliko oštetio grane, da su stabla osuđena da se osuše. Maline i kupine moći će donekle da se oporave, ali tek za dve godine, do tada roda neće biti. Za kratko vreme, na području Valjeva ispaljeno je oko 230 protivgradnih raketa. Međutim, problem je što u Republici Srpskoj ne postoji protivgradna zaštita, da bi se još na tom području sprečilo formiranje oblaka koji donose nevreme.

Komisija u ivanjičkom kraju

U OPŠTINI Ivanjica formirana je komisija koja na terenu utvrđuje štetu nastalu od grada i bujičnih tokova.

- Građani zovu i prijavljuju štetu, najviše na poljoprivrednim zasadima i na putnoj infrastrukturi. Komisija je na terenu i obilazi oštećene, prikupljajući podatke. Kada je reč o poljoprivrednicima, oni osigurani se obraćaju osiguravajućim društvima, a pomoć lokalne samouprave će zavisiti od obima štete: ukoliko je ona velika, zatražiće se da Vlada Srbije uredbom omogući izdvajanje za pomoć poljoprivrednicima. Kada je reč o infrastrukturi, stradali su uglavnom seoski makadamski putevi, a ekipe su na terenu i utvrđuju gde je neophodna rekonstrukcija - rekla je Bojana Glavinić, načelnica ivanjičke opštinske uprave. N. J.

Pogledajte više