RADOVAN KARADŽIĆ PROTEKLIH ŠEST DANA VIŠE PUTA GUBIO SVEST: Povredio glavu, kuk, rebra, oba ramena

S. J. M. 14. 06. 2024. u 18:09

RADOVAN Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, proteklih dana više puta je padao u nesvest. Njegovo zdravstveno stanje je veoma loše, a ne pruža mu se nikakva medicinska pomoć.

Foto AP

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić Jovičević kaže za "Novosti" da je njen otac u poslednjih šest dana nekoliko puta gubio svest i prilikom padova povredio je glavu, kuk, rebara i oba ramena.

- Svaki put su ga dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja. Za ovih više od dva meseca od prošlog alarmantnog stanja, nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije - kaže nam Sonja.

Ona navodi da je i običnom laiku jasno da je Radovanu Karadžiću hitno potrebna stručna lekarska pomoć, kao što je sada svima potpuno jasno da je njegov život svakodnevno ugrožen.

- Ovo se više ne može nazvati jednostavnim pokušajem ubistva, jer je ovo sistematsko, nehumano lišavanje čoveka njegovih prava na medicinsku pomoć u cilju izazivanja nepovratne štete i posledica, kako bi došlo do spore, mučne i sigurne smrti - navodi Sonja Karadžić Jovičević.

Foto: D. Gavrić

Karadžić je i u aprilu imao ozbiljne zdravstvene probleme i trpio velike bolove, ali mu nije ni omogućeno, niti pruženo nikakvo lečenje. Tada je bilo neophodno da ga hitno pregleda bar urolog. Zatvorski lekar u ambulanti, koja ne poseduje ni osnovnu dijagnostiku i služi samo za razgovor, preporučio je hitan i temeljan pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije. To je utvrdio na osnovu Karadžićevog izgleda i njegovih tegoba.

Međutim, kako je Sonja Karadžić posle toga obelodanila, nisu urađene čak ni osnovne i najjednostavnije dijagnostičke procedure, pa se ne može govoriti da mu je data adekvatna terapija.

O svim ovim zdravstvenim problemima Karadžića i nemogućnosti lečenja obaveštena je Grasijela Santana predsednica Mehanizma za krivične sudove u Hagu. Njoj su Karadžićevi advokati poslali desetine dopisa sa primerima i dokazima kontinuirane torture, kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine, ali ona nije imala kometar. Sud nije prihvatio ni da se Karadžić prebaci u neki drugi zatvor, u bolnicu na lečenje ili vrati u Sheveningen, gde bi mogao da se leči u holandskoj bolnici u kojoj su lečeni svi haški pritvorenici.

Mehanizam u Hagu je sebe proglasio za kontrolora uslova u kojima njihovi osuđenici izdržavaju kazne, ali potpuno ignorišu kada su ti uslovi nemogući i kada se očigledno krše osnovna ljudska prava zatvorenika, poput prava na lečenje, ili ispoljavanje vere, kakav je slučaj sa Karadžićem.

Zatvor "Vajt" u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava uslove, koji su predviđeni standardima evropskih država.

Pogledajte više