OGLASIO SE STEFANOVIĆ: Reagovanje zbog neprimerenog uticaja na samostalnost tužilaštva

Novosti online 14. 06. 2024. u 14:08

GLAVNI javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatra da Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 (koju čine različite nevladine organizacije) netačnim navodima u današnjem saopštenju dovodi javnost u zabludu i pored toga svojim komentarima o raspoređivanju javnih tužilaca po odeljenjima grubo zadire u unutrašnju organizaciju i rad javnog tužilaštva, čime vrši neprimeren uticaj na samostalnost.

Foto: N. Skenderija

Stefanović je pozvao Vrhovnog javnog tužioca i Visoki savet tužilaštva da hitno reaguju I da u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu, Etičkim kodeksom javnih tužilaca i Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima zaštite tužilačku organizaciju od spoljnih pritisaka i neprimerenih uticaja na samostalnost, te kontinuiranih napada isključivo na VJT u Beogradu, inače najveće javno tužilaštvo u Republici Srbiji.

Glavni javni tužilac ukazuje da nisu tačni navodi Konventa da nije doneta odluka o izmeni Godišnjeg rasporeda poslova, kao ni osnovna Odluka o godišnjem rasporedu poslova i programu rada VJT u Beogradu, već je upravo suprotno, dana 25. oktobra 2023. godine na kolegijumu VJT javnim tužiocima predstavljen Plan i program rada za 2024. godinu, koji je 1. novembra 2023. godine dostavljen Apelacionom javnom tužilaštva (AJT) u Beogradu. 

Takođe Odluka o izmeni plana i programa rada, koja podrazumeva i raspoređivanje kako novoizabranih tako i javnih tužilaca koji već obavljaju funkciju, zatim imenovanje rukovodilaca pojedinih odeljenja i određivanje kontakt tačaka, doneta je 4. juna, a istog dana je bila predstavljena na kolegijumu i potom takođe dostavljena AJT u Beogradu. 

Sve odluke unutar VJT u Beogradu donete su u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, pa tako i odluka o izmeni plana i programa rada.

Dana 4. juna 2024.godine na funkcije u VJT u Beogradu stupilo je 27 novoizabranih javnih tužilaca, zbog čega je izvršena izmena plana i programa rada, te je 27 novoizabranih javnih tužilaca raspoređeno po odeljenjima, dok je njih 12 koji već obavljaju funkciju raspoređeno iz nekog od ukupno šet odeljenja, u neko drugo odeljenje, prema potrebama posla i ravnomerne zastupljenosti javnih tužilaca po odeljenjima.

Od ukupnog broja raspoređenih, njih 39, samo su dva javna tužioca, koja nisu zadovoljna izmenom rasporeda, uložila prigovore na tu odluku, u skladu sa članom 39. Zakona o javnom tužilaštvu.

Takođe, još troje novoizbranih javnih tužilaca stupilo je na funkciju 11. juna kojim povodom je ponovo morala da se izvrši izmena plana i programa rada, o čemu je takođe doneta odluka koja je dostavljena AJT u Beogradu 13. juna 2024. godine.

Pogledajte više