Kako izgledaju tretmani hijaluronskim filerom - saveti i trikovi

Novosti online 04. 06. 2024. u 10:00

KADA je reč o nehirurškim estetskim tretmanima, fileri hijaluronske kiseline su među najpopularnijim izborom za one koji žele da smanje znake starenja, povrate volumen ili poboljšaju konture lica.

Foto: pexels.com

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca u telu koja pomaže u održavanju vlažnosti i podmazivanja tkiva. Kako starimo, naša tela proizvode manje hijaluronske kiseline, što dovodi do gubitka volumena i stvaranja bora.

Ako razmišljate da po prvi put zaronite u svet hijaluronskih filera, možda ćete imati mnogo pitanja i strahova. Evo sveobuhvatnog vodiča ispunjenog stručnim savetima i trikovima koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj prvi tretman filerom.

Razumevanje hijaluronskih filera

Hijaluronski fileri su sve češći izbor žena, ali i muškaraca koji žele da osveže svoj izgled, na prirodan, bezbedan i efikasan način.

Hijaluronski fileri su supstance nalik gelu koje se ubrizgavaju ispod kože kako bi povratili izgubljeni volumen, zagladili bore, omekšali linije ili poboljšali konture lica. Postoje različiti brendovi i tipovi hijaluronskih filera, od kojih je svaki skrojen za specifične oblasti i željene rezultate. Hijaluron je ključni činilac u izgradnji lepe, a pre svega hidrirane kože.

Idealno vreme za primenu filera

Fileri su vrlo prilagodljivi različitim vrstama nesavršenosti na licu, i mogu se koristiti već u kasnim dvadesetim godinama, u onom momentu kada primetite prve bore, kada podočnjaci više ne mogu lako da se sakriju, ili ste nezadovoljni izgledom svojih jagodica ili usana.

Sa višestrukom primenom, hijaluronski fileri predstavljaju moćni dodatni korak u rutini nege lica koji čini znatnu razliku.

Gde raditi tretman?

Hijaluronski fileri su postali masovno popularni pre nekoliko godina, i to sa dobrim razlogom. Ipak, veoma je važno da ga radite u specijalizovanoj ordinaciji, gde će se izvoditi pod kontrolom doktora. Mnoge ordinacije nude ovu proceduru, ali savetujemo da birate samo provereno. Iskustva žena su bila katastrofalna kada su svoje poverenje pružali samozvanim stručnjacima koji zapravo naneli štetu njihovoj koži, ali i izgledu. Zato, budite pažljivi pri izboru, zarad svog zdravlja, bezbednosti i lepote.

Kako izgleda prvi tretman hijaluronskim filerima?

Konsultacija sa lekarom je obavezna

Mnogi žele da preskoče konsultaciju, jer smatraju da znaju već sve o tretmanu. Ipak, savetuje se da obavezno zakažete konsultaciju na kojoj će doktor utvrditi da ste vi pravi kandidat za ovaj tretman. Jasno izrazite svoje estetske ciljeve i ne ustručavajte se da postavljate pitanja o proceduri, rizicima i oporavku.

Važno je razumeti proizvod

Postoji mnoštvo hijaluronskih filera, od kojih svaki ima jedinstvena svojstva. Neki su prikladniji za fine bore, dok su drugi izvrsni u vraćanju volumena obrazima ili usnama. Razumevanje razlika može vam pomoći da donesete informisane odluke.

Istorija bolesti

Budite iskreni u svojoj istoriji bolesti, trenutnim lekovima i svim prethodnim estetskim i antiage tretmanima koje ste imali. Ovo može sprečiti komplikacije i osigurati da je tretman bezbedan za vas.

Alergije i kožni testovi

Iako su alergijske reakcije na hijaluronske filere veoma retke, obavestite svog doktora o svim alergijama. Ako je potrebno, može se uraditi kožni alergo test.

Priprema za tretman hijaluronskim filerima

  • Da biste smanjili modrice i otoke, izbegavajte alkohol, lekove za razređivanje krvi i suplemente kao što su aspirin, ibuprofen, vitamin E i riblje ulje najmanje nedelju dana pre tretmana.
  • Pijte puno vode u danima koji prethode vašem terminu. Dobro hidrirana koža može poboljšati efikasnost tretmana.

Ukoliko osećate strah:

Ukoliko imate strah od igle, ili od samog tretmana, razgovarajte sa svojim doktorom unapred. Tokom tretmana nanosi se anestetik krema, kako bi se izbegli bolovi i nelagodnost.

Nega nakon tretmana

Pojava crvenila i blagog otoka je moguća i normalna nakon tretmana. Javiće se na mestu injekcije. Ukoliko želite da brže sanirate otok, možete koristiti hladne obloge.

Međutim, izbegavajte prejako pritiskanje regije koja je tretirana.

Prvih 24-48 sati

Izbegavajte naporne vežbe

Povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska može pogoršati otok ili modrice, pa se savetuje izbegavanje intenzivnog vežbanja odmah nakon injekcija filera.

Ne dirajte lice

Ne pritiskajte tretiranu regiju, izbegavajte da je dodirujete i da masirate.

Šminkanje nije dozvoljeno

Savetuje se da 24h od tretmana ne nanosite šminku na lice, ali ni kreme, losione, tonike i druga sredstva koja inače koristite. Nakon 24h, možete da nastavite sa svojom negom.

Štitite se od sunca

Dve nedelje nakon tretmana, savetuje se da se ne izlažete suncu, da ne idete u solarijum i saunu i svaki put kada idete napolje, nanositi kremu sa zaštitnim faktorom.

Ne zakazujte tretmane lice u periodu od dve nedelje

Kozmetički i ostali estetski tretmani treba da sačekaju bar 14 dana od tretmana hijaluronskim filerima.

Kada ćete videti prve rezultate hijaluronskih filera?

Nakon prvog tretmana, svi postaju nestrpljivi, i žele da vide rezultate. Sa hijaluronskim filerima, rezultati su odmah vidljivi. Razlike pre i nakon tretmana su znatno izražene već po završetku primene hijaluronskih filera. Ipak, za najbolje rezultate potrebno je da sačekate da crvenilo i otok prođu, a za to će biti potrebno do dva dana.

Pravi i najbolji rezultat vidljiv je nakon desetak dana.

Kako da što duže održite rezultate?

Aplikovani hijaluronski fileri imaju svoj rok trajanja. Hijaluron je prirodna supstanca koja se inače nalazi u našem organizmu, a fileri predstavljaju dopunu supstance koje gubimo vremenom.

Nakon što hijaluronski filer izgubi svoj prvobitni efekat, možete da zakažete korekciju.

Rezultati će trajati i do 12 meseci. Nakon korekcije, rezutati će trajati duže.

Zanimljivo je i to da zavisi i od tretirane regije koliko će rezultati trajati. Kada je reč o tretmanu koji se fokusira na bore, rezultati su prisutni do godinu dana, dok u jagodicama, hijaluron može da se zadrži i do dve godine.

Rok trajanja hijaluronskih filera uveliko zavisi i od kvaliteta proizvoda, od stručnosti aplikovanja i od održavanja rezultata, i nege lica nakon tretmana.

Pre nego što zakažete svoj tretman, obavezno zapamtite ove savete jer će vam biti od koristi.

Pogledajte više