PRE156 GODINA UBIJEN JE KNEZA MIHAILO OBRENOVIĆ: Predstavnici države i Vojske položili vence na ceremoniji u Sabornoj crkvi

V.C.

10. 06. 2024. u 16:32

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 156. godišnjice smrti kneza Mihaila, koja je održana u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ministarstvo za rad

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i udruženja za negovanje tradicija, boračke organizacije i građani.

Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Knez Mihailo Obrenović vladao je Srbijom u dva navrata: od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara, a njegovu vladavinu obeležilo je dalje jačanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i uspostavljanje čitavog niza značajnih institucija kulture, prosvete i nauke. Za vreme prve vladavine vratio je prestonicu iz Kragujevca u Beograd.

Godine 1868. inicirao je osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu. Godinu dana nakon pogibije u Srbiji je pušten u opticaj bakarni novac sa njegovim likom koji predstavlja prvi srpski novac posle srednjovekovnih kovanica.

Bio je veliki zagovornik stvaranja saveza hrišćanskih država Balkana, u cilju njihovog konačnog i potpunog oslobođenja od otomanske vlasti.

Poznat je i kao autor pesme "Što se bore misli moje".

Ubijen je u atentatu u Topčideru, 10. juna (po starom kalendaru 29.maja) 1868. godine. Glavni organizatori i izvršioci zavere bila su braća Radovanovići, koji su se svetili zbog robije svoga brata Ljubomira. Knez je ustreljen sa tri hica, a stradala je i njegova sestra od strica Anka Konstantinović, koja je telom pokušala da ga zaštiti. Knežev ađutant Svetozar Garašanin ranjen je pao sa konja i onesvestio se, dok je Ankina kćerka Katarina, kojom je vladar planirao da se oženi, takođe ranjena.

Mihaila je na prestolu nasledio njegov sinovac Milan Obrenović, unuk Miloševog brata Jevrema.

Pogledajte više