BOLJI USLOVI ZA OSUĐENICE: Obeleženo 150 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu

N.B. 10. 06. 2024. u 16:04

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da Ministarstvo pravde i Uprava ostaju dosledni u unapređenju materijalnih i svih drugih uslova u cilju humanog i dostojanstvenog izvršenja kazne zatvora za osobe ženskog pola.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Svuda u svetu penološka praksa prepoznaje žene kao posebno ranjivu i osetljivu populaciju i zato godinama unazad predano radimo na unapređenju uslova u kojima osuđenice izdržavaju kaznu zatvora  - izjavio je Carević na Svečanoj akademiji povodom 150 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu.

On je podsetio da je zavod u Požarevcu jedina kazneno-popravna ustanova u Srbiji u kojoj kaznu zatvora i maloletničkog zatvora izdržavaju osobe ženskog pola, bez obzira na visinu kazne.

Carević je naveo da je, u cilju unapređenja materijalnih uslova u ovom zavodu, krajem 2022. godine počela izgradnja glavne smeštajne jedinice, kapaciteta za 250 osuđenica u skladu sa svim standardima Evropske unije i Saveta Evrope.

- Završetkom ovog paviljona sledeće godine, u potpunosti će biti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u ovoj ustanovi budući da je u zavodu 2019. godine izgrađen moderan paviljon za 160 osuđenica - istakao je direktor Uprave.

On je rekao da je u fokusu rada svih zaposlenih u ovoj ustanovi humano izvršenje kazne, stavljajući na prvo mesto osuđenicu i njenu dobrobit koja se tiče obrazovanja, sticanja radnih veština, kontakata sa porodicom, učešća u umetničkim i kulturnim sekcijama…

- Osim mogućnosti da nastave prekinuto školovanje, osuđenice mogu da završe obuke za deficitarna zanimanja poput sertifikovane obuke za scensku fotografiju, zatim za krojenje i šivenje, kao i za poslove uzgajanja povrća i cveća u plasteniku, manikira i pedikira -  ukazao je Carević.

Kako je najavio, Ministarstvo pravde će nastaviti sa intenzivnim radom na poboljšanju materijalnih uslova za smeštaj lica lišenih slobode, kao i uslova u kojima rade zaposleni u svim kazneno-popravnim ustanovama.

Pogledajte više