DR STANKOVIĆ OGOLIO ISTINU O STRADANJU SRBA: Prva premijera dokumentarca "Svjedok", u Banjaluci, 3. jula

Vladimir Mitrić 20. 06. 2024. u 15:55

PREMIJERA istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije zakazana je za 3. jul u Banjaluci!

Foto: D. Milovanović

Kako "Novostima" otkriva reditelj Denis Bojić, odlučeno je da prvo prikazivanje tročasovnog filma, koji je nakon višegodišnjih priprema i dvogodišnje faze produkcije završen u aprilu, bude u najvećem gradu Republike Srpske, a potom slede premijere u drugim gradovima sa obe strane Save i Drine, uključujući i prestoni grad matice Srbije, Beograd, gde je i sniman značajan deo.

Ostvarenje, prvobitno zamišljeno kao svedočanstvo specijaliste sudske medicine profesora dr Zorana Stankovića, nakon smrti čuvenog patologa, nekadašnjeg načelnika Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je bio i ministar zdravlja, ministar odbrane, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, promenilo je formu, ali ne i suštinu.

- Ogoljena je surova istina o stradanju Srba, prikazana je kroz ratni put i istorijski portret profesora. Film je svojevrsna kolektivna ispovest srpskog naroda o njegovom stradanju, istovremeno i priča o čoveku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čoveku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svedočanstvo o užasima rata - kaže Bojić.

Ugledni patolog i, pre svega, kako ističe naš sagovornik, veliki čovek, radio je na 50 masovnih grobnica širom bivše SFRJ i obdukcije više od 7.500 stradalih, pa je logičan sled događaja da se upravo kroz delo dr Stankovića na ovakav način svedoči o razmerama stradanja srpskog naroda.

- Ujedno, ovo je istorijski presek koji kroz filmski izraz u velikoj meri objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda - kaže Bojić. - Junak filma, pored ostalog, radi na području Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravice, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada - govori Bojić.
Film je satkan od svedočenja preživelih članova porodica žrtava, a u njemu su učestvovali članovi porodice pokojnog dr Stankovića, kao i deo njegovog obdukcionog tima, mnogobrojni novinari, snimatelji, advokati.

Hag ćutao

PROF. Stanković je u Haškom tribunalu bio svedok-ekspert u slučajevima generala Krstića, zatim Milutinovića, Šainovića, Ojdanića, Pavkovića, Lazarevića, Lukića, Đorđevića, Mladića, Šešelja...

Karla del Ponte mu nije odgovorila na pitanja o slučaju Gospić, o Medačkom džepu, "Oluji", slučaju logora za Srbe u Hercegovini, masovnoj grobnici "Lav" u Sarajevu, optužnici za Aliju Izetbegovića i upotrebi municije sa osiromašenim uranijumom.

Pogledajte više