ADVOKATURA KROZ ISTORIJU: Specijalnom postavkom Arhiv Vojvodine obeležio svoj dan (FOTO)

J. S. 06. 06. 2024. u 22:48

IZLOŽBA ′Advokatska komora Vojvodine – kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975′, na jednom mestu spojila je dve institucije koje su u prethodnih 100 godina, svaka na svoj način, obeležile društveni i kulturni život Novog Sada, Pokrajine Vojvodine i čitave Srbije - rekla je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković u četvrtak na otvaranju izložbe organizovane u okviru obeležavanja Dana Arhiva Vojvodine.

Foto Pres biro Pokrajinske vlade /Arhiv Vojvodine

Gojkovićeva je tom prilikom istakla da je Arhiv Vojvodine jedinstveni rizničar naše pisane istorije i dragoceni čuvar kolektivnog pamćenja naroda sa ovih prostora, a među najdinamičnijim fragmentima te izuzetno bogate istorije našeg društvenog života posebno mesto zauzima advokatura.

Ona je istakla da izložba verodostojno prikazuje rad i razvoj Advokatske komore Vojvodine u periodu od jednog veka, tokom kog se promenilo više država i ustavnih uređenja, kao institucije koja je jedan od simbola pravosudnog sistema na ovim prostorima.Sve to vreme,dodala je, advokati su bili ne samo bitan deo pravosudnog mehanizma, već veoma često i nosioci društvenog i političkog života.

Gojkovićeva je istakla značaj ovog esnafskog udruženja u poboljšanju uslova rada struke i njegov doprinos  da se advokatska profesija ceni i poštuje u našem društvu, navodeći da je gotovo čitava njena porodica, uključujući nju lično, profesionalno usko vezana za Advokatsku komoru Vojvodine.

Povodom obeležavanja Dana Arhiva Vojvodine, predsednica Gojković je kazala da je bogatstvo koje su nam naši preci ostavili jedan je od najvažnijih elemenata kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i čvrst oslonac za budućnost i dalje stvaralaštvo, te da u negovanju te neprocenjivo vredne kulturne baštine arhivi i arhivski radnici zauzimaju značajno i vidljivo mesto.

Arhiv Vojvodine je jedan od najaktivnijih arhiva u zemlji i regionu. Čuva 9.000 metara arhivske građe u 566 arhivskih fondova i zbirki, dok najstariji dokument datira iz 12. veka. Istovremeno, prepoznatljiv je kao ustanova kulture sa brojnim i raznovrsnim kulturnim dešavanjima, koja na najbolji način promovišu i afirmišu i kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo.

Na izložbi su prikazana odabrana dokumenta koja do sada nisu izlagana i publikovana. Posebno je predstavljeno sticanje prava žena na bavljenje advokaturom, odnosno izložena su dokumenta koja svedoče o njihovom upisu u imenike advokata i advokatskih pripravnika.

Na otvaranju izložbe su se obratili i direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, predsednik Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Novom Sadu Srđan Dobrosavljev, predsednik UO Arhiva Vojvodine prof. dr Vladan Gavrilović i mr Višnja Nikolić, jedan od autora postavke.

Pogledajte više