MAĐARSKA VOJSKA VEŽBA U SRBIJI: U toku obuka mađarskih vojnika u Centru ABHO

Novosti online 30. 05. 2024. u 19:56

U CENTRU atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije realizuje se obuka pripadnika Mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug

Obuka se realizuje na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu, uz stručnu podršku instruktora iz našeg centra, a prolaze je oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici iz sastava 102. puka atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Mađarske.

Programom obučavanja su obuhvaćeni raznovrsni praktični sadržaji počev od rada patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, preko hemijske detekcije i dekontaminacije naoružanja i opreme, uzorkovanja toksičnih hemikalija, do pružanja medicinske pomoći u slučaju kontakta sa ovim otrovnim supstancama. 

Foto: Tanjug

 

Obučavanje pripadnika mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, koje se u Centru ABHO realizuje od 2016. godine, predstavlja potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije u ovoj oblasti i doprinosi jačanju međusobnog poverenja i ukupnih vojno-vojnih odnosa sa tom zemljom, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: SPEKTAKL ZA KRAJ: Baloni i vatromet uz Vučićeve moćne poruke na mitingu u Čairu


 

Pogledajte više