Zašto vozači najčešće biraju ručne usisivače za auto?

Promo

30. 05. 2024. u 16:23

RUČNI bežični usisivači za auto su jako popularni kod vozača širom sveta, iako nemaju najbolje performanse. Zašto je to tako? Pročitajte analizu.

Foto: Promo

Zašto vozači najčešće biraju ručne usisivače za auto?

Stakla na kolima su vam musava? Primetili ste debele slojeve prašine i mrvice od čipsa između sedišta? Pogledate dole, kad ono zgažena žvaka i stvrdnuto blato na patosnicama. Krov vam je osmuđen od dima? A jelkica na retrovizoru izlapela i čudno se oseća? Proleće je, sve je prodisalo? Definitivno je vreme da prodiše i vaš automobil. Kako ste mogli to sebi da dozvolite? Međutim, dubinsko, profesionalno čišćenje vam je preskupo, jer štedite za putovanje? Treba vam instant, a pristupačno rešenje i malo dobre volje, uz obećanje sebi da ćete odsad čistiti makar jednom u dve nedelje! Budite disciplinovani, nije teško, a imaćete višestruke koristi. Ali da krenemo od početka, šta je bitno kod izbora usisivača za auto?

O čemu treba voditi računa prilikom odabira usisivača za auto?

Faktora ima dosta, ali ipak nije to neka visoka matematika. Sve je nekako logično, poenta je samo ta da vam kupljeni proizvod zaista olakša stvar, u pogledu vremena i novca. Pa da popišemo prioritete ako ste voljni da vam to pođe za rukom.
Prilikom odabira usisivača za auto, važno je obratiti pažnju na usisnu snagu, zatim tip napajanja i vreme rada baterije, kao i kapacitet posude za prašinu. Takođe, bitni su težina i prenosivost, dužina kabla ili bežična funkcionalnost, dodatni nastavci i pribor, kao i prisustvo HEPA filtera za bolje filtriranje. Na kraju, treba uzeti u obzir nivo buke, jednostavnost održavanja, cenu i dužinu garancije.


Problemi izazvani nečistoćom unutrašnjosti automobila

Realni problemi čoveka koji nikad ne čisti svoj auto iznutra mogu biti i estetske i zdravstvene prirode.

Estetski problemi uključuju nakupljanje prljavštine, mrlja, prašine i neprijatnih mirisa, što može učiniti boravak u vozilu neprijatnim i neprivlačnim. Osveživači vazduha, popularne jelkice za auto i ostali oblici mirisa nekome prijaju, a nekome ne. Mnogi po automatizmu stave “ukras” na retrovizor, misleći da će tako neutralisati neprijatne mirise i zagušljivost. To je postao svojevrsni prećutni dogovor između svih vozača, da nešto jednostavno mora da visi sa ogledala. Međutim, 90% ljudi uopšte ne obraća pažnju na toksične hemikalije koje “airfresheneri” ispuštaju. Upravo zato treba razmisliti o zdravijim alternativama. Kako da unutrašnjost automobile ostane čista, a vi sačuvate zdravlje.

Zdravstveni problemi mogu se javiti zbog nakupljanja bakterija, grinja i plesni, što može izazvati alergije, respiratorne probleme i pogoršati astmu. Mikrobiolozi sa britanskog Univerziteta Aston ustanovili su, recimo, u svojoj studiji da se tokom zimskih meseci štetna bakterija ešerihija koli lako unosi u automobile. Naravno tome doprinose blatnjava obuća i šape ljubimaca, a bakterija iz kašlja dodatno pospešuje njeno širenje. Sa druge strane, jedna prodavnica polovnih automobila iz Britanije sprovela je anketu: koliko vozači često čiste svoje vozilo? Uzorak je bio poražavajuć, jer su utvrdili da je to interval od čak 11 nedelja. To je previše vremena za širenje virusa. Preporuka je da to radite najmanje jednom mesečno, kako biste prevenirali brojne zdravstvene probleme.

Foto: Promo

Ako se higijena u unutrašnjosti vozila ne održava, posledice mogu uključivati pogoršanje kvaliteta vazduha u vozilu, povećanje rizika od bolesti, kao i smanjenje vrednosti vozila na tržištu zbog lošeg stanja unutrašnjosti. Ako ste planirali da prodate automobil u narednom periodu, ovo vam svakako ne ide u prilog. Ako potencijalni kupac vidi da je auto redovno održavan i servisiran i sam će poželeti da izdvoji veću svotu novca.


Čist auto popravlja raspoloženje i utiče na mentalno zdravlje

Poznato je da uredan automobil ne utiče samo na sprečavanje virusnih infekcija, već i na dobro raspoloženje. Dobra higijena i preglednost imaju psihološko dejstvo i doprinose boljem mentalnom zdravlju. Ako ste onaj tip vozača koji brani da se jede i puši u kolima, možda ćete naići na negodovanje putnika, ali ćete uživati u brojnim benefitima. Ovakva ograničenja se ne tiču samo automobila, ona su odraz važeg životnog stila, a na kraju krajeva, i dobre organizacije. Red u vozilu, kao u svim drugim životnim prostorima podiže vaše samopouzdanje za volanom. Samim tim smanjene su potencijalne šanse za saobraćajnu nesreću, a povećan nivo bezbednosti. Osetićete samopoštovanje i neki vid ponosa kada ste u čistom. Jer ako niste zatrpani neredom, kada vas ništa ne žulja ispod sedšta sigurno će vam biti udobnije pa će celokupno vozačko iskustvo biti bolje. Sve to, dakle ima terapeutsko dejstvo na čoveka i bićete fokusirani na sadašnji trenutak.

Prema istraživanju Univerziteta Prinston vizuelni nered u kolima dekoncentriše vozača i snižava fokus. Nepotrebne stvari na kontrolnoj tabli, blatnjave patosnice i mrve na sedištima povećavaju hormon stresa kortizola i čine da se osećate iscrpljeno, a neretko dovode čak i do depresije.


Koji sve tipovi usisivača za auto postoje?

Foto: Promo

* Ručni usisivači za auto

Glavne i osnovne prednosti ručnih usisivača za auto su: lakoća modela zbog kompaktnog dizajna, samim tim i mobilnost zato što su bežični, zatim jednostavno korišćenje i ono što je najvažnije cena. Cene ovog tipa usivača se kreću u zavisnosti od brenda i kvaliteta, pa ga možete pronaći po cenama već od 2.000 RSD, a ako nađete bolji model sa visokim performansama račun će maksimalno iznositi oko 15.000 RSD. Upravo to ih čini najpopularnijim modelima, a isplativost igra presudnu ulogu iz vizure mnogih potrošača. Ipak, moramo biti pošteni, pa reći da je usisna snaga manja u odnosu na glomaznije usisivače sa crevom, kao i kapacitet posude za prašinu, ali to je svima očigledno.

* Kompaktni usisivači sa crevima

Kompaktni usisivači sa crevima, logično, imaju snažniji motor i pružaju dubinsko čišćenje. Zbog veće zapremine posude za prljavštinu ređe ćete morati da ih praznite, što je takođe prednost. Međutim, sa druge strane njihova glomaznost znatno otežava čitavu stvar, jer nisu laki za rukovanje i teže su prenosivi. Među nedostatke ovih modela spada i znatno veća potrošnja energije, a da ne govorimo da su u proseku dosta skuplji od ručnih modela, jer cene boljih modela kreću se otprilike oko 20.000 RSD.

* Štapni usisivači za auto

Štapni usisivači za auto su dobri jer su često 2u1 modeli pa može da se odvoji samo ručni deo, a možete ga koristiti i u celosti. Ako je to slučaj onda su laki za manevrisanje, a uz njih neretko dolaze i razni nastavci što je dodatni plus. Pritom se mogu koristiti i za ostale površine van automobila. Prosečna cena štapnih usisivača za auto u Srbiji kreće se između 15.000 RSD i 30.000 RSD, pa neće baš svako da izdvoji toliku svotu novca, pogotovu ne za modele sa visokim performansama. Ovo je, da se ne lažemo, mnogima najbitnija stavka. Kod ovog tipa usisivača je trajanje baterije ograničavajući faktor, a modeli koji nisu dvodelni ipak mogu biti preveliki za uzani prostor poput vozila.

Koja filtracija je najefikasnija kod usisivača za kola?

Ručni usisivači za auto koriste nekoliko vrsta filtracije, uključujući:

     1) Standardne filtere: Jednostavni filteri koji zadržavaju veće čestice prašine i prljavštine.

     2) Perivi filteri: Filteri koji se mogu prati i ponovo koristiti, čime se smanjuju troškovi održavanja.

     3) HEPA filteri: Visoko efikasni filteri koji zadržavaju do 99,97% čestica veličine 0,3 mikrona, uključujući alergene, bakterije i polen.

HEPA filtracija se smatra najboljom zato što pruža superiornu efikasnost u hvatanju sitnih čestica i alergena, što je posebno važno za osobe sa alergijama ili respiratornim problemima. HEPA filteri poboljšavaju kvalitet vazduha u vozilu, čineći ga zdravijim i čistijim za putnike.

Kad smo kod HEPA filtera, studija “Uticaj usisavanja na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru”, sa odeljenja za životnu sredinu i planiranje na portugalskom Univerzitetu Aveiro nam kazuje da je usisavanje u zatvorenom prostoru zapravo izvor širenja sitnih PM čestica. Testirali su 4 različita tipa usisivača i filtracija i ustanovili da HEPA filter jedini ne doprinosi širenju istih, čak naprotiv. Kao što smo gore naveli: HEPA flter je ubedljivo najefikasniji vid filtracije, jer sakuplja najfinije čestice.


Koji su najbolji brendovi ručnih usisivača za auto?

Najbolji brendovi ručnih, bežičnih usisivača za kola, a koji su pritom dostupni u Srbiji po pristupačnim cenama su sledeći:
Bosch - Poznat po nemačkom kvalitetu i izdržljivim usisivačima sa snažnim usisavanjem.

Black & Decker - Popularan zbog svojih pouzdanih i praktičnih ručnih usisivača.

Philips - Nudi efikasne usisivače sa dobrim performansama i dugotrajnom baterijom.

Hoover - Brend sa dugom tradicijom, poznat po snažnim i kompaktnim usisivačima.
Michelin - Visokokvalitetni francuski usisivači i brend koji je generalno sinonim za automobile sa celokupnom svojom ponudom. Osim guma, perača i ostale auto- opreme, nude i usisivače sa naprednom tehnologijom i odličnim performansama.

Osim pobrojanih u obzir dolaze i Fantom usisivači koji su sve popularniji kod nas, karakteriše ih velika usisna snaga. A ne smemo izostaviti ni bežične usisivače brenda Skycar, koje krase moderan dizajn i elegancija, a pritom se mogu pronaći modeli uz koje dolaze brojni dodaci poput creva, četkica, USB linija i uputstava.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora auto usisivača?

Kao što smo već naveli, kupovina ovakvog uređaja ne bi trebalo da bude impulsivna. Neophodno je informisati se o važnim karakteristikama, kako bi vaša investicija bila dugoročno isplativa i kako bi vas usisivač dobro služio.

Koja je optimalna usisna snaga usisivača za automobil?

Usisna snaga usisivača za auto najčešće se meri u vatima (W) ili u aerovatima (AW). Optimalna usisna snaga kvalitetnog usisivača za auto varira, ali generalno bi trebalo da bude najmanje 100 W ili 20-30 AW za osnovno čišćenje, što će vam ručni, bežični usisivači sigurno priuštiti. Za dublje i efikasnije čišćenje, preporučuje se usisna snaga od oko 150-200 W ili 40-60 AW.



Zašto je potrošnja energije kod usisivača bitna?

Potrošnja energije usisivača za auto meri se u vatima (W). Optimalna potrošnja energije jednog isplativog usisivača za auto zavisi od balansa između snage i efikasnosti. Generalno, za ručne i bežične usisivače potrošnja energije između 100 W i 150 W smatra se optimalnom jer pruža dobru usisnu snagu uz prihvatljivu potrošnju energije.
 

Kolika je zapremina posude za prljavštinu kod ručnih usisivača?

Kapacitet posude za prašinu prosečnog ručnog usisivača za auto obično je između 0,3 i 0,5 litara, dok dobar ručni usisivač može imati kapacitet od 0,5 do 0,7 litara. U poređenju sa drugim tipovima usisivača za auto, kao što su usisivači sa crevima ili štapni usisivači, ručni modeli imaju manji kapacitet posude za prašinu. Usisivači sa crevima i štapni usisivači često imaju posude kapaciteta 1 do 2 litra, omogućavajući duže čišćenje bez čestog pražnjenja.


Niži nivo buke usisivača ne garantuje bolje performanse

Nivo buke ručnih usisivača za auto obično se meri u decibelima (dB). Nivo buke se kreće od 60 dB do 85 dB, pri čemu su tiši modeli ispod 70 dB. Tiši usisivači mogu biti prijatniji za korišćenje, ali niži nivo buke ne garantuje nužno bolje performanse. Kada birate usisivač, važno je balansirati između nivoa buke i usisne snage kako biste dobili efikasan uređaj koji nije previše bučan. Optimalno je odabrati usisivač koji ima dobru usisnu snagu (100 W ili više) i relativno nizak nivo buke (ispod 70 dB).

Koji motor koristi usisivač za auto i kakve sisteme napajanja?

Usisivači za auto obično koriste električne motore koji mogu biti različitih tipova, ali se najčešće koriste univerzalni motori ili DC motori. Univerzalni motori su često prisutni u jeftinijim modelima zbog svoje jednostavnosti i niže cene, dok DC motori mogu pružiti veću efikasnost i trajnost.

Što se tiče sistema napajanja, usisivači za auto mogu biti napajani iz različitih izvora, u zavisnosti od modela. Mogu koristiti struju iz automobila putem utikača za upaljač, baterije koje se pune preko utičnice ili bežično, ili čak imati ugrađene baterije koje se pune putem USB-a. Svaki od ovih sistema ima svoje prednosti i mane, a odabir zavisi od preferencija korisnika i namene usisivača.

Foto: Promo


Da li usisivačem možemo oprati unutrašnjost automobila?

Ovo je pitanje koji ljudi često pretražuju na internetu. Ali polako, pa nije logično, ne može se usisivačem prati. Za podroban tretman treba vam ipak malo više truda. Ipak, usisvanje čitavog nereda je odlična podloga, a još važnije je da to činite redovno. I bićete zadovoljniji i zdraviji.
Usisivači za auto su namenjeni za usisavanje prljavštine, prašine i sitnih čestica sa površine unutrašnjosti automobila, ali nisu dizajnirani za pranje ili čišćenje površina. Za čišćenje unutrašnjosti automobila, uključujući sedišta, tepihe, tapacirunge i ostale površine, preporučuje se korišćenje odgovarajućih sredstava za čišćenje, krpe ili četke za čišćenje i eventualno vode ili deterdženta ako je potrebno. Usisivač može biti koristan za uklanjanje mrva, prašine i sitnih otpadaka, kao i za skupljanje viška tečnosti ili vlage nakon čišćenja. Međutim njime ne možete oprati unutrašnjost automobila.
Zato se nameće logično pitanje šta je bolje: profesionalno dubinsko čišćenje automobila ili “uradi sam” varijanta? U Americi unutrašnje pranje vozila zovu detaljisanje, sa razlogom. Prednosti profi tretmana svakako su stručnost zaposlenih, specijalizovani alati i ušteda vašeg vremena. Međutim, za prosečnog čoveka u Srbiji to je možda ipak preskupa usluga.
Ako se opredelite za “Uradi sam” možda ne štedite vreme, ali svakako štedite novac, što je najvažnije. Statistike pokazuju da prodaja usisivača za auto na globalnom nivou rapidno raste, što znači da sve veći broj ljudi širom sveta ipak biraju da sami servisiraju svoje vozilo. Rezultat samostalnog čišćenja možda nije “detaljan”, ni efikasan kao kada to urade profesionalci, ali redovnim održavanjem higijene to se može nadomesititi. Svakako, na vama je da se opredelite u skladu sa vašim prioritetima, mogućnostima i potrebama.


Zaključak: Ručni usisivači za kola su ipak najpopularniji tip

Kada se sve stavi na papir i podvuče crta, kada uzmemo u obzir sve “prednosti i mane” shvatićemo da su ručni, bežični usisivači za auto ipak najzastupljeniji kod vozača širom sveta. OVDE možete pronaći širok izbor bežičnih usisivača za auto po super cenama. Iako ne mogu da vam pruže dubinsko čišćenje, svi se slažu da su ubedljivo najpraktičniji, a ujedno i najisplativiji tip usisivača. Ako odaberete brend pouzdanog kvaliteta, koje smo spominjali u tekstu iznad, ne možete pogrešiti, najpre zbog male težine, lakoće korišćenja i mobilnosti, zbog uštede novca i dragoceng vremena u ovom ubrzanom životnom tempu, kakav danas svi živimo. Redovni tretmani i održavanje higijene mogu da nadomeste kvalitet.

Pogledajte više