Dualno obrazovanje – Učenje kroz rad za budućnost auto-industrije

Promo

28. 05. 2024. u 10:00

DUALNO obrazovanje, odnosno učenje kroz rad, predstavlja model srednjeg stručnog obrazovanja putem kojeg se stiču znanja i veštine u školi i kod poslodavca.

Foto: CUT Studio

Na osnovu uspešnog austrijskog modela dualnog obrazovanja, koji se pokazao kao izuzetno efikasan, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i predstavnicima trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije, kompanija Porsche Srbija i Crna Gora se uključila u ovaj
projekat.

Tim povodom u objektu kompanije Porsche Inter Auto S, koja je postala sastavni deo sistema dualnog obrazovanja, upriličen je donatorski događaj sa panel diskusijom, na kojem su učestvovali Miloš Vujanović – generalni direktor Porsche Srbija i Crna Gora, Njegova ekselencija ambasador Austrije - Kristijan Ebner, Jirgen Šreder - direktor Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije, Gabrijela Grujić - direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Mirjana Kovačević - rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije, Aleksandar Perišić – glavni operativni direktor Porsche Inter Auto S, i direktori srednjih stručnih škola sa kojima je započeta saradnja: Politehnika – škola za nove tehnologije (Beograd), Tehnička škola GSP (Beograd), Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” (Novi Sad) i Srednja mašinska škola (Novi Sad).

Ovaj pionirski poduhvat rezultat je proaktivnog razmišljanja rukovodstva kompanije Porsche Srbija i Crna Gora koja je svesna da je ulaganje u znanje i praktični rad od velikog značaja za auto-industriju. Zahvaljujući direktorki Politehničke škole Dušici Jovanović i njenim saradnicima, prepoznata je važnost smera tehničara mehatronike u auto-industriji, te je plan i program za ovaj profil prilagođen i izmenjen. Očekuje se da će za tri godine auto-industrija dobiti prve tehničare mehatronike osposobljene za rad.

- U cilju podizanja svesti o značaju dualnog obrazovanja za privredu, mi, kao društveno odgovorna kompanija, stavićemo na raspolaganje četiri automobila marke SEAT Ibiza, kao nastavno sredstvo školama čiji će učenici deo svog obrazovanja provesti u našoj kompaniji. Ovo je samo prvi korak u modernizaciji i pružanju boljih uslova za rad u srednjim stručnim školama, a nadamo se da će našim putem da krenu i ostale automobilske kompanije, sve u cilju zajedničkog interesa i boljitka - izjavio je Miloš Vujanović, generalni direktor kompanije Porsche Srbija i Crna Gora.

Automobili su potpuno ispravni i spremni za upotrebu u edukativne svrhe. Pored automobila, profesorima će biti omogućena dodatna edukacija za rad na savremenoj opremi i sa profesionalnim tehničkim trenerima u Školskom centru Porsche Srbija i Crna Gora, identično kao i za zaposlene i sertifikovane servisere. Stečeno znanje profesori će teorijski da prenose deci u školama, dok će praktični deo da realizuju mentori i licencirani instruktori iz servisa.

Kompanija Porsche Srbija i Crna Gora ponosna je što može da doprinese obrazovanju mladih i razvoju auto-industrije u Srbiji i veruje da će ulaganje u dualno obrazovanje da donese brojne benefite i da unapredi kvalitet radne snage u našoj zemlji.

Pogledajte više