RODNI JEZIK GURAJU IDEOLOŠKI OBOJENI I DOBRO PLAĆENI: Vladin savet za srpski podneo zahtev da se izbrišu članovi koje struka osporava

Lj. Begenišić

23. 05. 2024. u 09:00

Savet za srpski jezik predao je juče Vladi Srbije zahtev da se iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti izbrišu svi članovi koji se odnose na rodno osetljiv jezik.

arhiva

Ovo nam je potrdio predsednik Saveta profesor dr Aleksandar Milanović uz napomenu da ovo telo ne traži povlačenje Zakona niti za to ima mandat, već samo brisanje članova kojima se u upotrebu uvodi rodno senzitivan jezik.

U zahtevu koji je predat Ministarstvu kulture, članovi Saveta pozvali su se na mišljenje svih relevantnih institucija koje su se o rodno osetljivom jeziku oglasile, uključujući Odbor za srpski jezik, Maticu srpsku, Srpsku književnu zadrugu, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Vukovu zadužbina, srbističke katedre na univerzitetima u Srbiji... Sve one izjasnile su se ranije protiv uvođenja rodno osetljivog jezika uz ocenu da je reč o jezičkom inženjeringu, uvođenju ideologije u jezička pitanja, uništavanju srpskog jezika, ali i udaru na naš identitet koji počiva na jeziku i kulturi. Takođe, zatražile su da ovaj propis bude povučen.

 

U Evropi nema nametanja zakona

Prof. Milanović upozorava da će određene ideološke strukture u našoj zemlji i dalje insistirati na tome da se rodno osetljiv jezik brutalno i nasilno primenjuje.

- Nadam se da će naša država shvatiti da to nigde u Evropi, sem u Srbiji, ne postoji i da takva vrsta vođenja ne samo jezičke politike nego politike uopšte ne vodi nikuda. Nadam da će Zakon biti samo neka vrsta preporuke, sa mogućnošću izbora da se svako imenuje kako želi, ali da niko nikoga ne prisiljava da to na silu mora primenjivati.

- Uzimajući u obzir sve to što su relevantne institucije rekle, uzimajući u obzir raspravu koju smo vodili na sastancima Saveta za srpski jezik i većinsko mišljenje iskazano u javnim debatama, mi nismo imali mogućnost za bilo kakvo drugo rešenje, osim da Vladi Srbije, koja je naše telo i formirala, uputimo preporuku - ističe Milanović.

A da li očekuje da će nadležen vlasti imati razumevanja za ovaj zahtev?

- Da. Očekujem da članovi koji se odnose na rodno osetljiv jezik budu izbirisani, uveren sam da će ovaj resor i njegov čelni čovek, ministar kulture Nikola Selaković, imati razumevanja za zahteve lingvističke struke - kaže Milanović.- Lično vidim kao pozitivan Vladin čin to što je odlučeno da se pre više od godinu dana formira naš Savet za srpski jezik u kojem se nalaze i predstavnici relevantnih lingvističkih, odnosno srbističkih institucija, ali i predstavnici Vlade. Mi smo bili potpuno jedinstveni u stavu da ove odredbe treba odbaciti.

Ovaj profesor je, inače, uveren da rodno osetljiv jezik ne može zaživeti, jer, kako kaže i oni koji su ga zagovarali i stvarali - sada se kolebaju.

- Svedoci smo da najveći zagovornici rodno osetljivog jezika sada smatraju da on i ne mora da se koristi, kao na primer u medijima, jer su mediji slobodni. A onda kažu da je obavezan u obrazovanju, pa kako je to moguće. Očigledno gube kompas - ističe prof. Milanović.

Foto P. Mitić

Aleksandar Milanović

Takođe, on smatra da je vrlo važno da do javnosti dopre ono što misli lingvistička struka, kao i to da se rodno osetljiv jezik "guraju" ideološki obojeni i dobro plaćeni ljudi koji insistiraju na nečemu što ne može da prođe.

Prof. Milanović tvrdi da će srpski jezik sve ove pojave odbaciti kao strane, neprirodne i neorganske, a da će govornici srpskog jezika, u apsolutnoj većini, na njih reagovati kao i do sada. Takođe, smatra da svakom pojedincu treba ostaviti slobodu da sebe imenuje kao književnika ili književnicu, kao direktora ili direktorku, ali problem je kada neko pokušava da naredi da se tako govori.

- To je onda neka vrsta diktature, uvođenja cenzure i ideološkog nasilja ne samo nad jezikom nego i nad mišljenjem i svim ljudskim slobodama - kaže ovaj profesor.

Pogledajte više