PRETERALI STE SA HRANOM ZA USKRS? Evo kako da rešite to na prirodan način

Novosti online 06. 05. 2024. u 09:50

UKOLIKO ste preterali sa hranom za praznike, verovatno muku mučite sa nadimanjem. Ali, ima leka i za to.

D. Novković

Nakon obilnog obroka, mnogi se suočavaju sa nelagodnostima kao što su nadutost, gasovi i bolovi u stomaku.

Međutim, postoje prirodni načini da se ove tegobe ublaže, a neki od njih mogu brzo doneti olakšanje.

Čaj od mirođije za regulisanje varenja

Jedan od efikasnih načina za ublažavanje nelagodnosti nakon obroka jeste čaj od mirođije. Kašiku izmrvljenog semena mirođije ili kesicu čaja prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i popijte. Ovaj čaj pomaže u regulisanju varenja, ublažavanju grčeva i olakšava izbacivanje gasova.

Cimet za poboljšanje varenja

Cimet je začin koji je poznat po svojim blagotvornim dejstvima na varenje. Pola kašičice cimeta možete dodati u čašu mlake vode, promešati i popiti, ili ga pomešati s kašičicom meda. Ovo može značajno doprineti poboljšanju probavnog sistema.

Šetnja nakon obroka

Studije su pokazale da lagana šetnja od 15 minuta nakon obroka može da podstakne rad creva i doprinese bržem varenju hrane. Ukoliko nije moguće odmah nakon jela prošetati, preporučuje se bar jedna lagana šetnja tokom dana.

Namirnice koje poboljšavaju varenje

Konzumiranje namirnica koje sadrže dobre bakterije, poput kefira, kiselog krastavca, turšije i posebno kiselog kupusa, može značajno poboljšati varenje. Samo dve kašike kiselog kupusa sadrže oko milion korisnih bakterija, što može pozitivno uticati na probavni sistem.

Ove prirodne metode mogu da budu efikasne u ublažavanju nelagodnosti nastalih zbog prejedanja, pružajući brzo olakšanje i poboljšavajući opšte stanje sistema za varenje.

BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU - Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

(Republika)

Pogledajte više