„SVE NA SVETU RODILA JE MAJKA“: Šetnja protiv akušerskog nasilja u Vranju

J. S. 27. 01. 2024. u 14:18

U Vranju je danas u pet do 12 simbolično održan “tihi protest protiv akušerskog nasilja”.

Foto J.S.

Mirna šetnja od Gradske uprave do Zdravstvenog centra imala je za cilj da upozori na akušersko nasilje, osudi pojedince, ali i pruži podršku savesnim medicinarima.

Na protestu se okupilo više od 200 žena i muškaraca iz Vranja, Bujanovca i Vladičinog Hana, koji su nosili transparente sa porukama “Sve na svetu rodila je majka”, “Da nasilje prestane”, “Dečji život nema cenu”, “Porođaj, život, sreća” .

Ovo je bio skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život. Ispred Zdravstvenog centra, dr Nataša Stojiljković upravnica bolnice i dr Milica Jaziković, upravnica Doma zdravlja, sačekale su učesnike protestne šetnje i u znak razumevanja i saosećanja su zagrlile žene iz protesta. Ispred okupljenih žena doktorkama je uručen Zakon o zaštiti pacijenata i zahtev za prisustvo pratioca porođaju.

Upravnica bolnice Nataša Stoiljković kazala je da podržava protest, jer je "protiv bilo kakve vrste nasilja".

U vezi sa slučajem navodnog akušerskog nasilja, koje je prijavila porodilja S.J. iz Vranja, rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje je saopštilo da je, u skladu sa postojećim medicinskim pravilnicima, "pokrenulo postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo”. Sa druge strane beba se oseća dobro i nema posledica porođaja.

Pogledajte više