POSLE POPRAVKE SKELE, MISIJA SPASAVANJA ŽIVOTINJA USKORO BI TREBALO DA BUDE OKONČANA: Evakuacija sa Krčedinske ade

Lj.P.

16. 01. 2024. u 12:36

IAKO je od poslednje evakuacije krava i konja sa prostrane Krčedinske ade proteklo pet dana, na ostrvu još ima životinja koje nisu spasene.

FOTO:Z.GRUMIĆ

Radnici JP "Vojvodinašume", kako je potvrđeno u ovom preduzeću, spremni su da nastave posao i izbave sva grla koja su - zbog visokog vodostaja Dunava - danima bila zarobljena. Zato su, saznajemo, u stalnom kontaktu sa stočarima...

- Preostaje da se usaglasimo sa pomenutim preduzećem, čija je skela u pripravnosti, a dotad su pojedini naši članovi čamcima prešli na ostrvo, odneli hranu životinjama i na obalu su prevezli jedno uginulo grlo. Inače, na Krčedinskoj adi ostale su još četiri krave i tele Milenka Plavšića iz Kovilja, koji je u policiji iz Inđije dao izjavu o tome šta se dešavalo 31. decembra, kada je sprečavan da ode po stoku. Tamo je još i nekoliko krava, šarenih, od tri-četiri vlasnika, koji se ne pojavljuju, pa niko ne zna šta će biti sa njima - objašnjava predsednik udruženja stočara "Dunav" Zoran Kunić.

Najveći problem će, svi se slažu, biti sa konjima, koji su poludivlji, pa će biti teško uhvatiti ih i naterati na plovilo. Sa ostrva su, podsetimo, posle novogodišnjih praznika na kopno isplivali deset kobila i dva ždrebeta, koji i dalje tumaraju i beže po ataru Kovilja.

- I njima smo odneli hranu, jer su već izgladneli, ali im se ne može prići... Sa konjima će, generalno, biti veliki problem jer nedostaje ljudstvo da se bar pokuša pojedinačno hvatanje - ističe Kunić.

Inače, 9. januara, prvog dana misije spasavanja stoke, sa Krčedinske ade je - u dve ture, skelom JP "Vojvodinašume" - prevezeno oko 60 krava, a drugog dana još dvadesetak odraslih grla i teladi. Akcija je potom obustvaljena jer se pokvarila elisa na plovilu, a sada se čeka dogovor među stočarima.

Stanje

INSPEKCIJA je, kako su saopštili iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, 9. januara na Krčedinskoj adi konstatovala oko 110 goveda rase podolsko goveče, raznih kategorija. Životinje nisu bile u kritičnom stanju, osim jednog starijeg teleta koje je poslato na dalje zbrinjavanje i sada se oporavlja, dok je jedna krava, ipak, uginula.

Zatečeno je i oko 70 konja normalne konstitucije i građe, koji su se slobodno kretali po lokalitetu, ali na većoj udaljenosti.

Pogledajte više