KONJI SE RAZBEŽALI PO OSTRVU: Ponovo odložena evakuacija životinja sa Krčedinske ade

Lj.P.

13. 01. 2024. u 14:27

ZA danas najavljen nastavak evakuacije preostalih krava i konja koji su zbog visokog vodostaja Dunava ostali na Krčedinskoj adi, ponovo je odložen za sutra, do tada, predviđeno je da stočari pokušaju da uhvate konje koji su se razbežali po ostrvu.

foto: Z.GRUMIĆ I PRIVATNA ARHIVA

foto: Z.GRUMIĆ I PRIVATNA ARHIVA

Kako je za „Novosti“ rekao Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodinašume“, stočari su i danas na adi i pokušavaju da skupe konje.

Kako je istakao izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj JP „Vojvodinašume” dr Marko Marinković, radnici tog preduzeća su na terenu i stoje na raspolaganju stočarima sa kojima su u neprekidnom kontaktu.

Stočari su, prema rečima Zorana Kunića, predsednika Udruženja stočara „Dunav“, i danas životinjama odneli hranu, a da li će uspeti da uhvate konje i skupe na jedno mesto, veliko je pitanje.

- Nismo uspeli da uhvatimo 10 kobila i dva ždrebeta koji su posle novogodišnjih praznika uspeli da isplivaju sa ade i lutaju u ataru Kovilja – kaže Kunić. - To su poludivlji konji i beže.

foto: Z.GRUMIĆ I PRIVATNA ARHIVA

foto: Z.GRUMIĆ I PRIVATNA ARHIVA

Od kada je počela evakuacija stoke sa Krčedinske ade, inspekcija Sremskog i Kužnobačkog okruga je, kako navode za „Novosti“ u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, u zajedničkom inspekcijskom nadzoru uradila vizuelni pregled životinja u prisustvu nadležnog veterinara. Kontrolišu evakuaciju životinja skelom, manipulaciju životinjama prilikom evakuacije i istovar i smeštaj životinja.

- Prilikom evakuacije goveda i utovara u skelu 9. i 10. januara nije bila ugrožena dobrobit životinja koje su prevezene u tri ture – navode u Upravi za veterinu. - Veterinarska inspekcija kontrolisala je i istovar goveda, kao i očitavanje ušnih markica na gazdinstvu vlasnika životinja.

Evakuacija konja, kako dalje navode u ovoj upravi, pokušana je 10. Januara, ali bez uspeha, pa će se konjima kao i govedima različitih kategorija koji su još na adi, hrana donositi svakodnevno.

- Veterinarska inspekcija je 9. januara na Krčedinskoj adi konstatovala oko 110 goveda rase podolsko goveče, raznih kategorija – predočavaju u Upravi za veterinu. - Životinje nisu bile u kritičnom zdravstvenom stanju, nije bilo iznurenih i vidno mršavih životinja, sem jednog starijeg teleta koje je poslato na dalje zbrinjavanje. Zatečeno je i oko 70 konja normalne konstitucije i građe, koji su se slobodno kretali po lokalitetu, ali na većoj udaljenosti nego goveda.

Na Krčedinskoj adi bilo jre zarobljeno oko 200 grla goveda i konja. Prvi dan sa rečnog ostrva je skelom „Vojvodinašuma“ u dve ture evakuisano oko 60 krava, a drugo dana još dvadesetak grla. Na adi je preostalo još krava i oko 60, 70 konja.

Pogledajte više