KOLIKO KOŠTA TEGLA AJVARA: Ovo je cena za domaću izradu 700 grama delikatesa
VREME je da miris pečene paprike obavije domove gde se sprema omiljena zimnica. Da je samo do cene ovog povrća, možda se ajvar ne bi krčkao na previše šporeta.
U prilog domaćem, međutim, idu iznosi po kojima se ovaj delikates prodaje u trgovini.
Domaćice ovih dana kilogram paprike ne mogu da kupe za manje od 100 dinara, a velika je šansa da će ih koštati i dvesta. Prosečna tegla od 700 grama domaćeg ajvara koji se prodaje na pijacama u najboljem slučaju košta 900 dinara. Neki će sigurno sačekati i akcijske ponude u marketima.
U najčuvenijem kraju po paprici, leskovačkom, kilogram ovog povrća košta na pijacama od 100 do 150 dinara.
- Nevreme nam je pravilo probleme. Smene kiše, vetra, jakog sunca ne pogoduju proizvodnji - kaže Đorđe Micić, direktor Zemljoradničke zadruge "Zelena zvezda" iz Vinarca, koja ima i sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju, a papriku za ajvar proizvodi na površini od oko 1,2 hektara. - Prinos je nešto manji od uobičajenog, ali je to nadomestila cena. Bez obzira na nešto manji rod, biće dovoljno paprike za sve.
Za sve one koji nemaju uslove ili želju da sami pripremaju "srpski kavijar", počela je i prodaja gotove zimnice. Teglu domaćeg ajvara od 700 grama poljoprivredni proizvođači u Leskovcu prodaju po ceni od 900 do 1.000 dinara.
- Kod nas tegla od 580 grama košta 800 dinara - ističe Stevica Marković iz Brestovca, koji je godinama uporan u proizvodnji "leskovačkog ajvara" sa zaštićenim geografskim poreklom. - Uveliko pripremamo ajvar od sopstvenih paprika.
Na prestoničkim pijacama ponuda je raznolika. Tokom radnih dana kilogram paprike može da se kupi za 150 dinara, ali je vikdendom tarifa veća, najčešće 200 dinara, a na gajbu 180.
Za razliku od prošle godine, u Vršcu je paprika ove sezone rodila bolje. Zato je i cena niža, pa ajvaruša košta od 130 do 150 dinara po kilogramu. Crveno blago, kako Banaćani nazivaju ajvarušu, pinđurišu i ljutenicu, na zrenjaninskim pijacama je od 100 do 150 dinara za kilogram.
U lozničkom kraju paprika iz plastenika ili povrtnjaka može da se kupi od 100 do 140 dinara po kilogramu. Cena je, kako kaže ugledni povrtar iz Straže kod Loznice Mišo Iskić, za petinu veća nego lane, a kupovina je za trećinu manja.
Na zelenim pijacama u Požarevcu paprika je početkom leta bila jeftinija, ali kako se približilo vreme ostavljanja zimnice, cena joj je skočila. Paprika najnižeg kvaliteta, sitnija i delimično oštećena, košta 80 i 100 dinara, dok je ona kvalitetnija od 150 do 250 dinara.
Na kraljevačkoj pijaci cena paprike ovih dana kreće se od 160 do 200 dinara, dok je na "kvantašu" jeftinija za dvadesetak dinara. U zavisnosti od kvaliteta, tegla ajvara iz domaće radinosti košta od 800 do 1.000 dinara, pinđur oko 900, koliko treba izdvojiti i za ekstra ljuti pinđur sa somborkom.
- Ta vremena kada se zimnica pripremala domaćinski i "na veliko" odavno su prošla.
Sada se više isplati kupovati gotovu zimnicu po potrebi u marketima - vajkaju se trgovci nadajući se većem broju kupaca tokom naredna dva vikenda.
Paraćinsku pijacu preplavila je paprika različitog kvaliteta. Najtraženija je crvena mesnata i košta od 170 do 200 dinara. Leskovačku makedonku, za koju prodavci kažu da je za ajvar najbolja, valja platiti 180 i 200 dinara.
- Ta paprika je pljosnata, ima dve strane, pa je zgodna za pečenje i čišćenje, a bez toga nema dobrog ajvara. Od 40 kilograma makedonke dobijete 23 tegle od 720 mililitara - informiše nas iskusna žena za tezgom.
Nevreme potopilo ajvarušu
U RUSKOM Krsturu u Bačkoj, selu najčuvenijem po proizvodnji paprike ajvaruše, julsko nevreme je uništilo dve trećine roda i oštetilo i preostale zasade. Najveća količina ovog povrća otkupljuje se kao druga klasa, po ceni od 50 dinara po kilogramu, dok se za prvu klasu dobija 120 dinara.
Na pijacama se krsturska roga, kako je ovde zovu, prodaje po ceni od 150 dinara. Selo je poznato i po domaćem ajvaru, priprema je u toku, a tegla od 700 grama košta 1.000 dinara.
Računica
ZA teglu od 750 grama treba oko tri kilograma mesnatih crvenih paprika. Na to treba dodati i trošak za ulje, struju ili drva. Ima domaćica koje koriste dodatne sastojke - paradajz, plavi patlidžan, ljute paprike. Kad se sve sabere, jedna tegla na kraju košta od 500 do 800 dinara.