KO SME, TAJ MOŽE: UTS trkačka zajednica proslavila 10 godina postojanja! (FOTO/VIDEO)

Novosti online 14. 09. 2023. u 15:00

UTS trkačka zajednica koja organizuje besplatne treninge i okupljanja na Košutnjaku proslavila je 10 godina postojanja za kojih mogu da se pohvale različitim sadržajima koje nude svojim starijim i mlađim posetiocima.

Foto: Printskrin/Instagram/ultra_runner_serbia

Ultra trkač je više od sporta. Mi ne trčimo brzo, mi želimo da stignemo daleko. Naš imperativ nije pobeda pojedinca nego bolja zajednica. Mi ne želimo da preteknemo tebe, već da prevaziđemo sebe. Naši rezultati ne ukazuju da smo bolji nego da možeš i ti.

UTS je trkačka zajednica u koju su svi dobrodošli i gde su svi sadržaji besplatni, a ono što je glavni cilj jeste izvući najbolju verziju sebe i postati bolji čovek.

Okupljanja i treninzi su u šumi na Košutnjaku gde takođe postoji UTS bašta koju su sredili trkači.

Svako je pomogao koliko je mogao i stvorena je prelepa bašta sa zasađenim cvećem, drvećem i napravljenom ogradom, mala oaza lepote. U više navrata su baštu uništavali, čupali cveće i lomili sadnice, ali upornost trkača da se nešto održi je na kraju urodila plodom.

Iz mnogih putešestvija, učešća i raznih dešavanja u UTS zajednici ćemo za početak izdvojiti tri:

TOR DES GEANTS

Prva, koja se odvija upravo sada, je poznata svetska trka TOR DES GEANTS, trka od 330km gde je najveći deo puta planinski i uspon je jako veliki, tako da je sama trka jako zahtevna i za svakog trkača predstavlja jako veliki poduhvat.

Dalibor Daničić, čovek koji je pokrenuo Ultra Trkač Srbija je zajedno sa Boškom Ćirkovićem – Škaboom već jednom prebrodio ovu tešku trku. Daliboru će ovo biti treće učešće na svetskoj trci TOR DES GEANTS.

Snimljena su dva filma o prethodna dva poduhvata ekipe, a trenutno je u toku snimanje trećeg filma sa aktuelne trke.

Tim UTS-a ovaj put čine Dalibor Daničić, Dragoslav Marković, Aljoša Spremo i četiri člana pratnje koji su tokom trke takođe jako bitni: Dušan Nestorović, Ivan Vasić, Dušan Janković, Lazar Dobrić.Ovo je veliki poduhvat za sve pomenute trkače.

Crna Reka kamp

Prethodnica ove svetske trke je bio kamp Crna Reka, tj. sadašnji kamp Ultra trkač Srbija.

Kamp se nalazi na svega 1km od manastira Crna Reka.

Ovaj kamp se održava već treći put po redu, a njegovo održavanje će se redovno odvijati i u budućnosti sa još dodatnih sadržaja.

Do divne ideje za kamp u Crnoj Reci je sasvim slučajno došlo kroz neobavezan razgovor Dalibora i sveštenih lica iz manastira. Oni su se složili da se može napraviti nešto zaista dobro i lepo na mestu koje je nekada bilo prostor za rehabilitaciju osoba od bolesti zavisnosti - narkomanije.

Prostor koji tamo stoji zatvoren je već dugo, a nalazi se u prelepoj prirodi nadomak manastira u steni Crna Reka gde su neopisiva lepota i sam pogled na okolinu nešto zaista posebno.

Bila je obostrana želja da taj prostor ponovo zaživi sa puno lepih dešavanja, i tako i bi - želja se ostvarila.

Za treći kamp UTS-a bilo je zakazano kretanje kroz šumu i uspon do određene tačke, pa povratak do kampa od 10 sati.

Uspon se dogodio na sam rođendan ili godišnjicu UTS-a 01. oktobra, a kako se godine postojanja povećavaju, tako se pojačava i kretanje trkača. Kretanje se odvilo devet dana pre početka svetske trke TOR DES GEANTS, ali uz nesebičnu i međusobnu podršku trkača sve je moguće.

Predviđeno je i snimanje filma o kampu u Crnoj Reci. Ultra trkač Srbije će imati dosta toga da prikaže, a materijali se prikupljaju i snima se redovno.

Učestvovanje u Izgradnji isposnice Sv.Save

Mnogobrojni trkači su se dobrovoljno okupili kako bi učestvovali u izgradnji iposnice Svetog Save u Ovčarsko-kablarskoj klisuri gde su zajedničkim snagama pomogli da se materijali za gradnju poput cigle, peska, vode i greda dopreme iz podnožja do vrha kako bi isposnica mogla da se sagradi.

U trkačkoj zajednici se dogodilo i dvanaest brakova iz kojih se izrodilo dvanaestoro dece od kojih su neka tek rođena, a neka već porasla. Deca svih uzrasta dolaze sa svojim roditeljima na treninge i druga dešavanja, a deca koja su veća čak žele i sama da treniraju.

Na treninzima se neretko viđaju i dečija kolica sa tek rođenim bebama, tako da i one prisustvuju treninzima.

UTS nudi mnogo različitih sadržaja i događaja koji ne mogu stati u jedan tekst.

Pokreni sebe i probaj da prevaziđeš sebe uz jaku i iskrenu podršku, jer ko sme taj i može!

Pogledajte više