ZNATE LI ŠTA JE VURDA ILI URDA? Specijalitet dolazi sa juga Srbije, a evo kako se pravi
VURDA je neka vrsta nusproizvoda koji nastaje prilikom prerade mleka u sir. U ovom kraju se ne pravi kajmak, pa se prilikom izrade sira mleko ne kuva. Drugim rečima prave se sirevi od neobranog, masnog mleka. U drugim delovima Srbije naziva se još i urda.
Kada se mleko podsiri, rekle su nam pojedine starije žene, prilikom ceđenja ostaje surutka koja je poslednjih godina postala i neka vrsta pomoćnog lekovitog sredstva za razne kožne bolesti ili za regeneraciju jetre.
Kuvanjem te surutke dobija se vurda koja se kasnije posoli. U novije vreme ima i domaćica koje vurdom nazivaju gusto ceđeno mleko koje se sprema u kombinaciji sa paprikom. Vurda je poslednji proizvod koji nastaje prilikom prerade mleka.
Podsetimo, u Babušnici se prvog dana predstojećeg vikenda, održava deseta gastronomsko-turistička manifestacije "Vurdijada". Reč je o narodnoj svetkovini na kojoj će biti predstavljeni lokalni proizvodi od mleka, pre svega paprika u vurdi i drugi specijaliteti karakteristični za ovaj kraj.
BONUS VIDEO - "JOŠ SE TRESEM, SVUDA U ZGRADI JE KRV": Stanari zgrade u Nišu uznemireni nakon ranjavanja policajca