VEČE SA MATIJOM: Memoarske i pesničke ispovesti

D. B. M.

18. 10. 2022. u 09:38

PESNIČKE večeri akademika Matije Bećkovića su uvek važan događaj za poklonike poezije. Upravo zato će "Dani knjige", koje organizujemo u okviru našeg 3. Festivala, početi promocijom njegovih zbirki "100 mojih portreta", "Mojih 80 - Portreti" i "Onamo namo", koje je objavila Kompanija "Novosti". Pesnik će se večeras od 18 časova u Galeriji "Progres" družiti sa čitaocima i čitaće im svoje stihove.

Foto: I. Marinković

Osim mnoštva posveta ljudima koji su ostavili trag u njegovom životu i delu, te Crne Gore i Kosova kao motiva koji su protkani u sve tri zbirke, Bećković je mnogo stihova posvetio i aktuelnim zbivanjima i događajima koji menjaju svet. Kroz memoarske i pesničke ispovesti o posebnim ljudima, prilikama i neprilikama, srpskoj tradiciji i sudbini, on se odužuje svima koji su obeležili njegov život, od kojih mnogi, nažalost nisu među živima.

Matija je u ovim zbirkama, koje su svojevrsna lirska posveta o ljudima koji su bojili i uticali na njegov život, ovekovečio prijatelje i kolege, među kojima su Duško Radović, Branko Miljković, Stevan Raičković, Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Miodrag Bulatović, Tanasije Mladenović, Aca Sekulić, mitropolit Amfilohije, patrijarh Pavle i mnogi drugi.

- Da ne bih pisao memoare, opisao sam svoje prijatelje, najupečatljivije događaje iz života. Usmena zaostavština koja obično odlazi sa ljudima ostaje nezapisana, i na taj način sam se oduživao ljudima sa kojima sam proveo život i sa kojima nisam prestajao da se družim i posle njihovog odlaska na onaj svet - rekao je Bećković.

Pesničke knjige "100 mojih portreta", "Mojih 80 - Portreti" i "Onamo namo - portreti i pesme" sadrže po još jednu zbirku. Jedinstvene likovne kolekcije sastavio je slikar Predrag Dragović koji ih je ilustrovao. Dragović i Bećković sarađuju godinama.

Foto Novosti

Pogledajte više