DEJAN CAREVIĆ: Osuđenima potrebna snažnija podrška društvene zajednice

N.B. 31. 05. 2022. u 17:13

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je danas da proces reintegracije osuđenih lica ne može da bude sproveden do kraja u kaznenopopravnoj ustanovi, već je veoma bitna vrsta podrške i pomoći koja je osuđenima na raspolaganju po izlasku na slobodu.

Foto: UIKS

On je naglasio da se u kazneno-popravnim ustanovama osuđenima tokom pripreme za otpust pruža pomoć pri ostvarivanju prava na obezbeđivanje ličnih dokumenata, zdravstvenu zaštitu, privremeni smeštaj, zaposlenje…

Foto: UIKS

Carević  je povodom završetka projekta „Poboljšanje kapaciteta Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u oblasti alternativnih sankcija, postpenalne i zdravstvene zaštite“, ocenio da su sistemski osmišljeni programi postpenalnog prihvata jedan od ključnih preduslova uspešne reintegracije osuđenih lica u društvo, ali i sredstvo prevencije povrata. Rekao je da su tokom projekta, sprovedenog uz finansijsku podršku Evropske unije od 1,4 miliona evra, organizovane obuke zaposlenih u službi za tretman, službi za zdravstvenu zaštitu i u povereničim kancelarijama.

- U okviru projekta održani su treninzi za službenike tretmana i poverenike koji će na osnovu stečenih trenerskih veština kasnije da obučavaju svoje kolege za primenu izrađenih programa pripreme za otpust - rekao je Carević.

Foto: UIKS

On je ukazao da su tokom projekta sprovedeni pilot-projekti u Kazneno-popravnom zavodu u Zabeli i Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, tokom kojih su testirani novi programi pripreme za otpust.

- Međunarodni eksperti su ocenili pilot-projekte kao dobre što otvara vrata za nastavak primene ovih programa i u drugim zavodima - zaključio je Carević.

Predstavnica Delegacije EU u Beogradu Leoneta Pajer rekla je da je Srbija napredovala u nekoliko oblasti i da očekuje da se nastavi sa širom primenom alternativnih sankcija i unapređenjem postpenalne i zdravstvene zaštite u zatvorima. 

Pogledajte više