SIMBOL JE JESENI: Gastroenterolog Voja Perišić otkriva šta čuva srce i bubrege, a ima antikancerogeno dejstvo i čisti krv
GASTROENTEROLOG Vojislav Perišić je u jutarnjem programu TV Prve pričao o zdravstvenim benefitima kestena, jednog od simbola jeseni.
Kesten pire, kuvan ili pečen kesten - neki su od znakova da je jesen odavno stigla.
Često se kaže da "kesten leči 13 vrsta bolesti", iako naravno, ne treba da se koristi umesto lekova.
Ipak, u pitanju je plod koji ima antikancerogeno dejstvo, čuva srce i bubrege, čisti krv, poboljšava rad nervnog sistema, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, pun je magnezijuma, vitamina C i K i folne kiseline.
Osim toga, kesten jača naš imunitet i što je mnogima važno, ne goji i nema gluten.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je istakao da bi žene trebalo da piju čaj odnosno zapravo lincuru od divljeg kestena zbog otpornosti krvnih sudova. Preporučuje dve, tri čašice dnevno.
- 1 gram kestena - 1 kalorija. To nije ništa. Dakle, 100 grama kestena - 100 kalorija - rekao je Perišić osvrćući se na to da kesten nema mnogo kalorija.
Zbog manje količine masti, Perišić daje prednost kestenu u odnosu na orah, lešnik i badem iako su i ovi orašasti plodovi zdravi i bogati omega 3 mastima.
U gostovanju, dr Perišić se osvrnuo i na benefite konzumiranja mušmula i da su između ostalog dobre za probavu.