NJEGOVU ŽLIČICU JE I SINATRA VOLEO: Legendarni kuvar Stevo Karapandža o Istri, bogatoj karijeri, omiljenom jelu...

С. Видачковић 16. 09. 2021. u 11:00

ZA domaćice u bivšoj Jugoslaviji nije bilo veće pohvale od one "kuvaš k'o Karapandža".

Foto V. Danilov

Sa kulinarskom zvezdom, kroz više od hiljadu epizoda čuvene emisije "Male tajne velikih majstora kuhinje", koja je emitovana od 1974. do 1991, veštini spremanja hrane učili su se svi od Vardara do Triglava. Njegovi recepti su se zapisivali, a jela pravila odmah po završetku epizode. Svoje male tajne, veliki majstor kuhinje Stevo Karapandža (74) nikada nije krio od gledalaca.

Sa legendarnim kuvarom razgovaramo na obali Dunava u Beogradu, gde je na poziv prijatelja došao da učestvuje na festivalu ribljih specijaliteta. U kazanu od hiljadu litara, Beograđanima je spremao njoke sa morskim plodovima. Nemali je broj prolaznika koji ga je prepoznao i zamolio za fotografiju, što Karapandža nije odbijao. Nasmejan, srdačan i ljubazan, otkrio nam je kako provodi svoje penzionerske dane u istranskom gradu Lovranu.

Foto V. Danilov

Tekst potpisa

- Tamo je jako lepo, kome god kažem da živim u Istri, svi uzdahnu i šale se da mi zavide - priča nam Karapandža. - U penziji sam, mnogo sam radio i mislim da sam zaslužio da sad odmaram. Lenčarim, šetam, uživam. Mnogo hodam. Imamo šetalište od 12 kilometara koje spaja Lovran i Opatiju. Zamislite, kakva je lepota tu šetati, vratiti se kući i nešto pojesti... Zdravlje me dobro služi, slušam lekara i redovno idem na kontrole. Baš sam srećan čovek.

Iako je u "mirovini", i dalje je aktivan - savetuje mlađe kolege, ima licencu međunarodnog sudije, te putuje na brojna kulinarska takmičenja. Kaže nam da je bio u Rusiji, Turskoj, Italiji, Ukrajini...

U bogatoj karijeri kuvao je za mnoge poznate ličnosti. Nagrađen je sa više od 30 medalja. Njegove specijalitete jeli su političari poput Tita, ali i svetske zvezde. Jedan od njih je i Frenk Sinatra. U londonskom "Savoj" hotelu, gde je Stevo Karapandža radio godinu dana, brzo se pročulo za njegove špagete "bolonjeze", koje su poslužene i slavnom Sinatri kada je tu boravio kao gost.

Foto V. Danilov

- Radio sam u takvom hotelu gde je dolazilo mnogo poznatih ljudi, od političara do kriminalaca. Svi su se tamo okupljali - seća se slavni kuvar.

U eri interneta, kada su ne samo recepti svih jela, već i snimci pripreme dostupni svima, pitali smo našeg sagovornika da li kuvari, ipak, mogu da sačuvaju neku malu kulinarsku tajnu.

- Na internetu sada možete naći specijalitete celog sveta. Nikada nisam govorio da ima neka tajna, rado sam mlađima pokazivao kako se neko jelo pravi. A to, da neki kuvar nešto skriva, to su sve priče. Šta ima da taji, sve je dostupno. Eto, u zemljama bivše Jugoslavije, sva nacionalna jela su plod nekog uticaja. U Makedoniji, Bosni i jednom delu Srbije, Turci su ostavili svoje tragove. Dok u Hrvatskoj i Sloveniji se primeti austrougarska nota. To je veliki miks i to je veoma dobro jer imamo svašta. Teško je reći koja od komšijskih zemalja najbolje kombinuje te ukuse.

Ovih dana proslavio je svoj 74. rođendan. Kaže da godine ne voli da broji, to ga ne zanima, ali kaže da je Devica u horoskopu, te da ga krase osobine karakteristične za ovaj znak - pedantnost i urednost. Zato nije čudo što je imao malu zamerku za kolegu Džejmi Olivera koji, prema Stevinom mišljenju, pravi nered dok kuva.

- Volim da je sve uredno, čisto i na svom mestu, pod konac. A Džejmi, on uzme peršun, pa baci na jednu stranu, onda ruzmarin na drugu i ostane nered. Naravno, to ne umanjuje njegovo umeće spremanja hrane.

Sa suprugom Renatom u braku je već 38 godina. Jedno vreme živeli su u Švajcarskoj, gde su otvorili restoran "Sunce" i vodili ga 17 godina. Za dve godine proslaviće četiri decenije zajedničkog života, mada Stevo kaže da im je svaka godišnjica jubilarna. Pitali smo ga da li je on glavni kuvar i u svojoj kući, te šta najradije sprema:

- Omiljeno mi je neko varivo, bilo šta na "kašiku". Moj slogan je - menjam biftek za čorbu. Ako bih morao da biram, najradije spremam i jedem istarsku maneštru. To je pasulj sa mladim kukuruzom, oni to još nazivaju maneštra od bobići. Nisam glavni kuvar u kući, već supruga i ja delimo poslove. Kada je sloga u kući, onda se oko svega lako dogovorimo - zaključuje Stevo Karapandža.

Foto V. Danilov

KORONA KUVARE UDARILA PO DžEPU

PANDEMIJA virusa korona ispraznila je džepove mnogim profesijama, te tako nije zaobišla ni kulinarsku. Hoteli i restorani bili su zatvoreni, iz kuhinja nisu mirisala jela.

- Saosećam sa kolegama koji su prošle godine bili pogođeni pandemijom, mnogi su imali poteškoće a imaju ih i danas. Ljudi su ušli u kredite, personal je ostao bez prihoda... Desila se tragedija za celu profesiju, ali se nadam da će to zlo prestati i da će se ljudi oporaviti. Nažalost, mnogi već dugo osećaju posledice u svom džepu.

Pogledajte više