INTERVJU Predsednica grčke turističke organizacije: Hvala Srbima od srca, trudićemo se da svake godine budu zadovoljniji

Zvonko Šimunec

28. 06. 2021. u 16:22

ANĐELA Gereku je predsednica Grčke turističke organizacije, koja brine o globalnoj slici grčkog turizma. Prethodno je u dva mandata bila ministarka turizma i zamenica ministra kulture.

Anđela Gereku

Godinama slovi za najlepšu grčku političarku, ali i ženu britkog jezika, kako dolikuje Krfljankama.

Studirala je arhitekturu u Rimu i glumu u Londonu.

U politiku je ušla u vreme Pasoka, a danas je ugledni član vladajuće Nove demokratije.

Uz zahvalnost što imam priliku da se obratim našim prijateljima u Srbiji, tradicionalnim gostima naše zemlje, dozvolite mi da napomenem nekoliko činjenica koje mogu da dopune sliku koju srpski turista ima o Grčkoj, svojoj omiljenoj destinaciji za letovanje.

Od samog početka pandemijske Kovid krize, koja je u potpunosti promenila način života i mnoge segmente poslovanja dovela na ivicu propasti, a turizam je na samom vrhu te lestvice, Grčka je zauzela krajnje odgovoran stav.

Premijer Micotakis, sa svojim štabom, postavio strategiju koja je posle godinu dana rezultirala specijalnim priznanjem

-Globalni šampion u borbi protiv Kovida 19, od Svetskog Saveta za putovanja i turizam.


Ako se ima u vidu da je premijer Micotakis prvi promovisao ideju o elektronskom Kovid pasošu, koji je danas prihvaćen u EU, a referenca i je i u ostatku sveta, nije čudo da su nas svetski mediji prepoznali kao Grčku-destinaciju zdravlja.

Prateći promene koje ste inicirali u Grčkoj turističkoj organizaciji uočavaju se novi sadržaji i mogućnosti koje do sada nisu bile dostupne gostima.

- Pokušali smo da inoviramo mnoge oblasti, tokom prinudne pauze od uobičajenih aktivnosti.Tako da danas sa zadovoljstvom mogu srpskim prijateljima da preporučim da posete novi, znatno unapređeni portal VISIT GREECE, kao i VISIT AP,koji su kompletni i krajnje pouzdani navigatori za sve što se odnosi na turističke destinacije u Grčkoj. Uz sve to, turisti će imati pristup onlajn interaktivnoj zdravstvenoj mapi Grčke, sa svim podacima o pandemiji i raspoloživoj podršci naši zdravstvenih službi u bilo kom trenutku tokom boravka u Grčkoj.

Problemi sa pandemjom su izgleda pokrenuli inicijative koje su možda mogle i ranije da se pretvore u realnost?

- Neke stvari su morale ranije da se dogode, ali nikada nije kasno da se sadržaji dodaju i rad na kvalitetu trističkog proizvoda unapređuje. U narednom periodu ćemo u fokusu imati i Banjski turizam, turizam hodočašća, specijalni programi za ronioce, promociju kulturnih sadržaja, sadržaje za ljubitelje kulinarstva… Mnogo programa je na dnevnom redu, jer vreme je da se Grčka afirmiše u pravom svetlu, dostojnom bogatstvu sadržaja kojim raspolaže.

Uprkos inicijativama i projekcijama za budućnost, cilj je da se ove godine zabeleže rezultati u najmanju ruku znatno bolji nego prošle godine.

- Početak sezone je vrlo dinamičan. Treba znati da svi koji dolaze traže pre svegasigurnost i zdravstvenu bezbednost. U zemlji se radi na tome punom parom. Sistem vakcinacacija je u punom zamahu. Vakcinisano je ukupno preko 7 miliona ljudi,a revakcinisano oko 3,5 miliona.Svi protokoli o zaštiti se striktno sprovode, a kazne za prekršioce su takve da će se malo ko odlučiti da ne poštuje mere.S obzirom da tursti dolaze po propisanom protokoli, elektronski sertifikat ili test,čini se da nam je situacija povoljna.

Ovog trenutka raspolažem podacima da su rezltati zadovoljavajući,imajući u vidu uslove,a da se svakim danom očekuje brži tempo rasta i imamo dovoljno razloga za optimizam.

Uostalom, istraživanja Agencije za globalnu turističku industriju prognozira da će Grčka tokom ove godine dostići 49 odsto avionskog saobraćaja u toku sezone u odnosu na rekordnu 2019. Ja se nadam da može da pređe i 50 odsto,a toliki i prihod očekuje.To bi bio ozbiljan uspeh za sve nas koji radimo u turizmu.

Kakve su reakcije agencija iz Nemačke, Francuske, Engleske, Holandije… tradicionalno najbrojnijih turista u Grčkoj?

- Prvi pokzatelji govore o tome da je iz Nemačke interesovanje preko mreža i portala veće nego rekordne 2019. Bukiranje karata za celu sezonu takođe prevazilazi očekivanja,ali moraćemo da sačekamo i vidimo kako će se u ovim nesigurnim vremenima situacija odvijati.Imamo mnogo upita i iz Francuske, Britanije, Poljske, Italije, Holandije, Rumunije….

Poznato je da ste veoma vezani za Srbiju, posebno što potičete sa Krfa, a u našoj zemlji imate puno prijatelja.

Dovoljno je da znate da iz zemlje koja ima 7 miliona, dođe milion da provede najbolji deo godine u Grčkoj. Od srca hvala Srbima. Srpsko tržište je jako važno za Grčku, imajući u vidu da osim turizma i da na tržištu nekretnina na Severu Grčke Srbi igraju važnu ulogu.

Upravo zbog toga su ministri Haris Teoharis i Tatjana Matić potpisali ugovor koji bu olakšao i ubrzao prohodnost turista u oba smera. Zbog toga su za nas prihvatljive i sve vakcine kojima su vakcinisani srpski turisti. Volimo turiste iz Srbije i srećni smo kada borave u našoj zemlji. Trudićemo se da svake godine budu makar malo zadovoljniji nego prošli put.

Što se tiče mojih ličnih veza sa Srbijom i Srbima,one datiraju od 1995. kada sam kao mlada glumica dobila ulogu u filmu ”Balkanska pravila”, Darka Bajića.

Možete zamisliti mladu devojku koja je tek na početku glumačkog posla da se nađe u društvu takvih glumačkih veličina kao što su Lazar Ristovski, Aleksandar Berček, Branislav Lečić… To se ne zaboravlja. Evo, nedavno sam na okruglom stolu u Atini imala prilike da učestvujem u razgovoru sa vašim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Stekla sam utisak da je zainteresovan da podrži ideju da kulturnu razmenu i saradnju podignemo na viši nivo, jer to takođe pospešuje i turističke kapacitete obe zemlje.

Pogledajte više