DOKTOR PERIŠIĆ RAZBIO VELIKI MIT: Evo da li je soda bikarbona lek za kiselinu u želucu
VRLO dobro je poznato da je doručak najznačajniji obrok u danu. Kada su u pitanju zdrave namirnice, možda ga je bolje i preskočiti, nego ujutro jesti nezdravu hranu. Doručkovanje pravih namirnica će vam dati energiju i tako omogućiti da u toku dana ne grickate između obroka.
- Jaje, kobasica mala, bareni paradajz i jabuka. Jabuka, ne banana, banana ima mnogo kalorija. Onaj ko ima mnogo veliku kiselinu ne bi trebalo da jede voće na prazan stomak - kaže gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Govoreći o kiselini u želucu, doktor je istakao i da soda bikarbona tu ne pomaže, kao što to mnogi misle.
- Soda bikarbona nije lek za kiselinu u želucu, tj. smanji je privremeno, na pola sata, a posle bude još gore. Limunska kiselina će smanjiti produkciju naše sopstvene, prema tome ako damo tu kiselinu imaćemo osećaj kiselosti, ali će nama kiselina manje da se stvara, to je trik.
Dr Perišić je i ranije izjavljivao da nije pametno stavljati limun u čaj jer toplota ubija vitamin C, ali zato ima drugu preporuku.
- Zašto Italijani stave u čašu vode krišku limuna? Da bi se otopio vitamin C, lukavi su Italijani, vrlo mudro.
Govoreći o voću, a nakon konstatacije nutricionistkinje Branke Mirković da se ona pridržava principa pet boja, dr Perišić ju je upitao da li se ona plaši crvenog voća. Nakon što je odgovorila odrično, on je rekao:
- Ja se plašim. Crveno voće je puno alergija, kada dete ima alergiju, na vrlo visokom mestu je crveno voće, može žuta jabuka, ne može crvena.
Komentarišući suplemente, koje u doba pandemije ljudi piju više nego ikad, gastroenterolog je rekao da njih treba da uzima samo jedna grupa ljudi.
- Ako imate dobro balansiranu ishranu, nema potrebe za suplementima, osim kod starijih preko 65 godina koji nisu optimalno hranjeni, odnosno sastav ishrane je bio loš, njih treba suplementirati inače ne, ne i ne - kategorično je zaključio dr Perišić.
(Alo)