ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Plućima prijaju jabuka, bundeva, cvekla... (JELOVNIK)
IAKO nema apsolutne zaštite od respiratornih infekcija, činjenica je da raznovrsnom, umerenom i kvalitetnom ishranom možete da pomognete organizmu da sačuva zdravlje disajnih puteva, pre svega pluća, i da se na taj način lakše i bez posledica izborite sa svakom prehladom.
Namirnice koje jačaju odbranu pluća od virusa naročito su bitne za one osobe kojima je zdravlje ovog organa već narušeno usled astme, HOBP-a, fibroze pluća.
Hrana koja nije premasna, ne sadrži proste šećere i nije industrijski obrađena je ključ kvalitetne ishrane. Međutim, istraživanja su pokazala da određene namirnice više od drugih mogu da pomognu u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju oštećenja pluća i simptoma bolesti.
Na spisku namirnica koje prijaju plućima nalazi se cvekla, paprika, jabuka, bundeva, kurkuma, paradajz, borovnice, maslinovo ulje, zeleni čaj, kakao...
Zato ove jesni i zime budite kreativni u osmišljavanju vašeg jelovnika koji sadrži upravo ove proizvode i ne dovedite sebe u situaciju da obolite od upale pluća.
Evo kako bi mogao da izgled jelovnik za zdrava pluća:
Ponedeljak
Doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba i salata od sveže rendane ili konzervirane cvekle
Užina: pečena jabuka
Ručak: punjene paprike, salata od svežeg kupusa
Večera: šolja zelenog čaja, dva parčeta pite sa sirom
Utorak
Doručak: šolja toplog kakaoa zaslađena medom, projara sa sirom i sitno iseckanom slaninom i paprikom
Užina: pečena bundeva
Ručak: riba sa barenim krompirom
Večera: salata od svežeg celera, zelene jabuke i sitno iseckanim orasima, začinjena maslinovim uljem, integralni hleb
Sreda
Doručak: sendvič od integralnog hleba sa ajvarom i nemasnim sirom, šolja zelenog čaja
Užina: čaša paradajz soka i šaka orašastih plodova
Ručak: čorba od junećeg mesa i krompira, dva dvopeka
Večera: crvena paprika punjena sirom
Četvrtak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i borovnicama
Užina: šolja kakaoa zaslađena medom, domaći keks
Ručak: tikvice punjene junećim mesom, salata od kiselog kupusa
Večera: pečena bundeva ili pita od bundeve
Petak
Doručak: palenta sa nemasnim sirom i šolja kakaoa
Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
Ručak: testenina u paradajz sosu i pečurkama
Večera: parče pečene bundeve prelivene medom i šaka orašastih plodova