DA NEMATE KAMEN U BUBREGU: Uz ovakvu ishranu zaboravićete na bolne urinarne probleme (JELOVNIK)
BEZ obzira na to da li vam je kamen dijagnostikovan u mokraćnim kanalima, bešici ili bubrezima, promena ishrane jedna je od prvih strategija u lečenju.
Kamen ili kalkuloza u urinarnom traktu najčešće je posledica prisustva visoke koncentracije raznih mineralnih soli u organizmu, ali i drugih organskih i neorganskih materija. Zavisno od tih materija koje direktno utiču na formiranje tvrdog kamena savetuje se i način ishrane.
Ukoliko je kalkuloza kalcijum-oksalatna, trebalo bi izbegavati namirnice koje su bogate oksalatima kao što su spanać, cvekla i šargarepa i smanjiti unos soli, jer natrijum može da dovede do viška kalcijuma u urinu. Kada je kamen nastao taloženjem mokraćne kiseline ne bi trebalo da jedete crveno meso, iznutrice, plodove mora, ali ni da konzumirate alkohol. Ipak, centralno pravilo ishrane protiv stvaranja kalkuloza je ispijanje najmanje litar i po vode dnevno i što više voća i povrća u ishrani.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv formiranja kamena u bubregu bez obzira na materije od kojih je nastao:
Ponedeljak
doručak: dva barena jaja, integralni hleb, sveža crvena paprika
užina: čaša limunade i jedna banana
ručak: sos od pilećeg belog mesa začinjen po ukusu i integralni pirinač, sveža kupus salata
večera: projara sa slaninom, kašika ajvara
Utorak
doručak: dva barena jaja, svež krastavac i dve kriške integralnog hleba, šolja jogurta
užina: jabuka i čaša limunade ili šolja čaja od peršuna
ručak: musaka od krompira sa mlevenim mesom, kupus salata
večera: uštipci od brokolija, čaša paradajz soka
Sreda
doručak: dva jaja na oko, dve kašike domaćeg ajvara, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira
užina: šaka indijskog oraha, šolja čaja od peršuna
ručak: punjene tikvice, salata od celera i zelene jabuke
večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog luka, sveže paprike i barenog pasulja
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom, bananom i bademima
užina: dve mandarine i šolja čaja od peršuna
ručak: integralna testenina u sosu od pečuraka, sveža salata od kupusa
večera: laneno seme razmućeno u šolji niskomasnog jogurta
Petak
doručak: pita sa krompirom, šolja kefira
užina: pomorandža
ručak: čorbast pasulj i kupus salata
večera: juneća čorba i restovani krompir