DA NEMATE KAMEN U BUBREGU: Uz ovakvu ishranu zaboravićete na bolne urinarne probleme (JELOVNIK)

I. K. 18. 11. 2024. u 07:00

BEZ obzira na to da li vam je kamen dijagnostikovan u mokraćnim kanalima, bešici ili bubrezima, promena ishrane jedna je od prvih strategija u lečenju.

Foto Shutterstock

Kamen ili kalkuloza u urinarnom traktu najčešće je posledica prisustva visoke koncentracije raznih mineralnih soli u organizmu, ali i drugih organskih i neorganskih materija. Zavisno od tih materija koje direktno utiču na formiranje tvrdog kamena savetuje se i način ishrane.

Ukoliko je kalkuloza kalcijum-oksalatna, trebalo bi izbegavati namirnice koje su bogate oksalatima kao što su spanać, cvekla i šargarepa i smanjiti unos soli, jer natrijum može da dovede do viška kalcijuma u urinu. Kada je kamen nastao taloženjem mokraćne kiseline ne bi trebalo da jedete crveno meso, iznutrice, plodove mora, ali ni da konzumirate alkohol. Ipak, centralno pravilo ishrane protiv stvaranja kalkuloza je ispijanje najmanje litar i po vode dnevno i što više voća i povrća u ishrani.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv formiranja kamena u bubregu bez obzira na materije od kojih je nastao:

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Ponedeljak

doručak: dva barena jaja, integralni hleb, sveža crvena paprika

užina: čaša limunade i jedna banana

ručak: sos od pilećeg belog mesa začinjen po ukusu i integralni pirinač, sveža kupus salata

večera: projara sa slaninom, kašika ajvara

Foto: Bakina kuhinja

Utorak

doručak: dva barena jaja, svež krastavac i dve kriške integralnog hleba, šolja jogurta

užina: jabuka i čaša limunade ili šolja čaja od peršuna

ručak: musaka od krompira sa mlevenim mesom, kupus salata

večera: uštipci od brokolija, čaša paradajz soka

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba

Sreda

doručak: dva jaja na oko, dve kašike domaćeg ajvara, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira

užina: šaka indijskog oraha, šolja čaja od peršuna

ručak: punjene tikvice, salata od celera i zelene jabuke

večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog luka, sveže paprike i barenog pasulja

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom, bananom i bademima

užina: dve mandarine i šolja čaja od peršuna

ručak: integralna testenina u sosu od pečuraka, sveža salata od kupusa

večera: laneno seme razmućeno u šolji niskomasnog jogurta

Foto Pixabay free images

Petak

doručak: pita sa krompirom, šolja kefira

užina: pomorandža

ručak: čorbast pasulj i kupus salata

večera: juneća čorba i restovani krompir

Pogledajte više