UBLAŽITE GLAVOBOLJU - HRANOM: Ove namirnice mogu da pomognu kod tegoba koje osećamo
BEZ obzira na to da li patite od migrene, ili obične tenzione glavobolje činjenica je da za prolazak ovog neprijatnog stanja i hrana može da bude lek. Međutim, ključno je da se istakne da pojedine namirnice mogu da budu okidač za glavobolju, dok neke druge mogu da je ublaže.
Kada je reč o hrani koja je pokretač napada migrene ili obične glavobolje ona je do sada utvrđena na osnovu izjava koje su lekari dobijali od pacijenata, a ne na osnovu naučnih studija. Prema ovim saznanjima spisak namirnica koje mogu da uzrokuju bol u glavi je prilično dugačak. Trebalo bi da izbegavate stare sireve, alkoholna pića, pre svih crveno vino, pivo i šampanjac, kikiriki, picu, čips, iznutrice, mesne prerađevine, kiselu hranu, supe iz kesice, konzerviranu hranu...
Da bi hrana bila lek u slučaju glavobolje trebalo bi usvojiti sledeća pravila. Ne preskačite obroke, pijte dovoljne količine tečnosti i trudite se da potpuno izbegavate industrijske prehrambene proizvode.
Od namirnica protiv glavobolje trebalo bi da jedete brokoli, spanać, blitvu, jaja, pečurke, banane, orašaste plodove, nemasna mesa, jogurt, kefir, biljne čajeve... Dakle, ukoliko vas boli glava napravite sebi omlet sa jajima i šampinjonima. Može da bude od pomoći.
A, evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju koji može da spreči da do glavobolje ne dođe:
Ponedeljak
doručak: kajgana od spanaća i dva jaja, kriška integralnog hleba, šolja kefira
užina: šaka badema
ručak: grilovano belo meso sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu
večera: krompir sa blitvom
Utorak
doručak: dva barena jaja, svež krastavac i dve kriške integralnog hleba, šolja jogurta
užina: banana
ručak: juneća čorba, bareni krompir i kupus salata
večera: projara sa mladim sirom
Sreda
doručak: dva jaja na oko, dve kašike domaćeg ajvara, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira
užina: šaka indijskog oraha
ručak: punjene tikvice, salata od svežeg spanaća, začinjena po ukusu
večera: kukuruz šećerac i parče grilovanog pilećeg mesa
Četvrtak
doručak: uštipci od brokolija
užina: jedna sveža šargarepa
ručak: integralna testenina u sosu od pečuraka, sveža salata od kupusa i šargarepe, začinjena po ukusu
večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta
Petak
doručak: dva barena jaja i dinstana šargarepa začinjena sa malo belog luka i peršuna
užina: grožđe
ručak: losos ili orada, varivo kao prilog
večera: projara sa šoljom kefira