UBLAŽITE GLAVOBOLJU - HRANOM: Ove namirnice mogu da pomognu kod tegoba koje osećamo

Ivana Kovačić 08. 11. 2024. u 07:00

BEZ obzira na to da li patite od migrene, ili obične tenzione glavobolje činjenica je da za prolazak ovog neprijatnog stanja i hrana može da bude lek. Međutim, ključno je da se istakne da pojedine namirnice mogu da budu okidač za glavobolju, dok neke druge mogu da je ublaže.

Foto Shutterstock

Kada je reč o hrani koja je pokretač napada migrene ili obične glavobolje ona je do sada utvrđena na osnovu izjava koje su lekari dobijali od pacijenata, a ne na osnovu naučnih studija. Prema ovim saznanjima spisak namirnica koje mogu da uzrokuju bol u glavi je prilično dugačak. Trebalo bi da izbegavate stare sireve, alkoholna pića, pre svih crveno vino, pivo i šampanjac, kikiriki, picu, čips, iznutrice, mesne prerađevine, kiselu hranu, supe iz kesice, konzerviranu hranu...

Da bi hrana bila lek u slučaju glavobolje trebalo bi usvojiti sledeća pravila. Ne preskačite obroke, pijte dovoljne količine tečnosti i trudite se da potpuno izbegavate industrijske prehrambene proizvode.

Foto: Shutterstock

Od namirnica protiv glavobolje trebalo bi da jedete brokoli, spanać, blitvu, jaja, pečurke, banane, orašaste plodove, nemasna mesa, jogurt, kefir, biljne čajeve... Dakle, ukoliko vas boli glava napravite sebi omlet sa jajima i šampinjonima. Može da bude od pomoći.

A, evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju koji može da spreči da do glavobolje ne dođe:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: kajgana od spanaća i dva jaja, kriška integralnog hleba, šolja kefira

užina: šaka badema

ručak: grilovano belo meso sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu

večera: krompir sa blitvom

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: dva barena jaja, svež krastavac i dve kriške integralnog hleba, šolja jogurta

užina: banana

ručak: juneća čorba, bareni krompir i kupus salata

večera: projara sa mladim sirom

Foto: Profimedia

Sreda

doručak: dva jaja na oko, dve kašike domaćeg ajvara, dve kriške integralnog hleba, šolja kefira

užina: šaka indijskog oraha

ručak: punjene tikvice, salata od svežeg spanaća, začinjena po ukusu

večera: kukuruz šećerac i parče grilovanog pilećeg mesa

 

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: uštipci od brokolija

užina: jedna sveža šargarepa

ručak: integralna testenina u sosu od pečuraka, sveža salata od kupusa i šargarepe, začinjena po ukusu

večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto Pixabay free images

Petak

doručak: dva barena jaja i dinstana šargarepa začinjena sa malo belog luka i peršuna

užina: grožđe

ručak: losos ili orada, varivo kao prilog

večera: projara sa šoljom kefira

Pogledajte više