UBLAŽITE SIMPTOME - HRANOM: Preporuka stručnjaka - Ako imate psorijazu jedite brokoli
PSORIJAZA je hronično oboljenje koje je neophodno lečiti lekovima.
Ali, i pored medikamentne terapije potrebne su određene higijensko-dijetetske navike koje u značajnoj meri drže bolest pod kontrolom.
Da bi se ublažili simptomi psorijaze neophodno je uvesti izbalansiranu ishranu: namirnice bogate vitaminima, pre svega A i D, mineralima, antioksidansima i dijetnim vlaknima. Preporučuje se hrana bogata antioksidansima, beta-karotenima (šargarepa, kajsija, zeleno lisnato povrće), folnom kiselinom (brokoli, kupus i zeleno lisnato povrće), omega-3 masnim kiselinama (riba, laneno i čija seme). Unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda sa visokim procentom mlečne masti se ograničava.
Folna kiselina je značajna u smanjenju simptoma psorijaze. Smanjuje upalu i svrab i na taj način doprinosi oporavku kože. Najviše folne kiseline sadrže brokoli, kupus i drugo zeleno lisnato povrće. Unos citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut, mandarina) je ograničen. Mogu se piti samo razblaženi ceđeni sokovi.
Osim ishrane, za lečenje psorijaze je veoma važna pravilna nega kože i preparati koju na nju nanosimo.
Evo kako bi mogla da izgleda vaša petodnevna trpeza:
Ponedeljak
doručak: salata od rendanog kupusa, šargarepe, kukuruza šećerca i tunjevine, kriška hleba sa vlaknima
užina: jedna sveža šargarepa
ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu
večera: belo meso na žaru i salata od kupusa, krastavca i mirođije
Utorak
doručak: kaša od 150 grama narendane šargarepe i 150 grama narendane jabuke sve preliveno sa 40 grama mlevenih oraha
užina: jedna banana
ručak: riblja čorba, bareni krompir i kupus salata
večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta
Sreda
doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, kokosovim ljuspicama i preliveno ključalom vodom
užina: pečena jabuka
ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu
večera: salata od pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka i crvene paprike začinjena po ukusu, kriška hleba bogatog vlaknima
Četvrtak
doručak: uštipci od brokolija
užina: jedna sveža šargarepa
ručak: integralna testenina u sosu od tunjevine, sveža salata od kupusa i šargarepe, začinjena po ukusu
večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta
Petak
doručak: dva barena jaja i dinstana šargarepa začinjena sa malo belog luka i peršuna
užina: grožđe
ručak: losos ili orada, varivo kao prilog
večera: projara sa šoljom kefira