UBLAŽITE SIMPTOME - HRANOM: Preporuka stručnjaka - Ako imate psorijazu jedite brokoli

I. K. 28. 10. 2024. u 06:45

PSORIJAZA je hronično oboljenje koje je neophodno lečiti lekovima.

Foto Shutterstock

Ali, i pored medikamentne terapije potrebne su određene higijensko-dijetetske navike koje u značajnoj meri drže bolest pod kontrolom.

Da bi se ublažili simptomi psorijaze neophodno je uvesti izbalansiranu ishranu: namirnice bogate vitaminima, pre svega A i D, mineralima, antioksidansima i dijetnim vlaknima. Preporučuje se hrana bogata antioksidansima, beta-karotenima (šargarepa, kajsija, zeleno lisnato povrće), folnom kiselinom (brokoli, kupus i zeleno lisnato povrće), omega-3 masnim kiselinama (riba, laneno i čija seme). Unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda sa visokim procentom mlečne masti se ograničava.

Foto Shutterstock

Folna kiselina je značajna u smanjenju simptoma psorijaze. Smanjuje upalu i svrab i na taj način doprinosi oporavku kože. Najviše folne kiseline sadrže brokoli, kupus i drugo zeleno lisnato povrće. Unos citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut, mandarina) je ograničen. Mogu se piti samo razblaženi ceđeni sokovi.

Osim ishrane, za lečenje psorijaze je veoma važna pravilna nega kože i preparati koju na nju nanosimo.

Evo kako bi mogla da izgleda vaša petodnevna trpeza:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: salata od rendanog kupusa, šargarepe, kukuruza šećerca i tunjevine, kriška hleba sa vlaknima

užina: jedna sveža šargarepa

ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu

večera: belo meso na žaru i salata od kupusa, krastavca i mirođije

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: kaša od 150 grama narendane šargarepe i 150 grama narendane jabuke sve preliveno sa 40 grama mlevenih oraha

užina: jedna banana

ručak: riblja čorba, bareni krompir i kupus salata

večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, kokosovim ljuspicama i preliveno ključalom vodom

užina: pečena jabuka

ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu

večera: salata od pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka i crvene paprike začinjena po ukusu, kriška hleba bogatog vlaknima

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: uštipci od brokolija

užina: jedna sveža šargarepa

ručak: integralna testenina u sosu od tunjevine, sveža salata od kupusa i šargarepe, začinjena po ukusu

večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

 

Foto Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja i dinstana šargarepa začinjena sa malo belog luka i peršuna

užina: grožđe

ručak: losos ili orada, varivo kao prilog

večera: projara sa šoljom kefira

Pogledajte više