ČUVAJU SRCE, NORMALIZUJU PRITISAK: Lek iz prirode - bobice gloga, dobri i sirup, kapi ili čaj

I. K. 25. 10. 2024. u 07:15

BOBICE ili plodovi gloga obiluju lekovitim supstancama tako da povoljno deluju na prokrvljenost srčanog mišića, snagu srčane kontrakcije, harmonizovanje srčanog ritma i normalizovanje krvnog pritiska.

Foto Shutterstock

Najjednostavniji način da se upotrebe je da se od njih napravi čaj. Jednu kašiku usitnjenog ploda trebalo bi preliti sa 150 ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da odstoji do pola sata. Procedi se i savetuju se tri šolje čaja dnevno.

Ipak, farmaceuti naglašavaju da aktivni sastojci ploda gloga mogu da utiču na metabolizam određenih lekova, i zbog te činjenice bi se pre upotrebe preparata na bazi ove lekovite biljke trebalo posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Čaj od bobica gloga je prijatan, osvežavajući napitak pa se njegova upotreba savetuje i zdravim osobama kao prevencija pojavi hipertenzije. Delotvoran je i kod osećaja pritiska i gušenja u predelu srca, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle preležanih infektivnih bolesti.

Od bobica gloga prave se i kapi koje podržavaju normalnu srčanu aktivnost, povoljno utiču na dotok kiseonika i cirkulaciju krvi, doprinose smanjenju napetosti i nemira i olakšavaju nastupanje sna.

Napravite sirup

BOBICE gloga idealne su i za pravljenje sirupa koji se takođe preporučuje kao potpora srcu. Kilogram bobica potopite u vodu koja treba da prelazi oko dva i po centimetra iznad bobica. Ostavite da odstoji dva sata, a zatim procedite i izmešajte mikserom ili zdrobite bobice. Ponovo ih vratite u vodu i kuvajte na laganoj vatri pola sata. Ostavite dobijenu smesu da se ohladi, a zatim je kroz krpu procedite. Dobijeni iscedak je praktično sirup, a uzima se šest do 12 kašika dnevno.

Pogledajte više