NE IGNORIŠTE OVE SIMPTOME: Od jaka rajnika u svetu na svake tri minute umre jedna žena

Ivana Kovačić 26. 10. 2024. u 07:00

OD raka jajnika u svetu svaka tri minuta umre jedna žena.

Foto Shutterstock

 U Srbiji od ove vrste karcinoma godišnje oboli 800 žena, od kojih 45 izgubi bitku sa bolešću. Iako postoje genetske predispozicije za pojavu karcinoma ovarijuma, činjenica je da su sve žene ugrožene, naročito nakon pedesete godine.

U terapiji raka jajnika najznačajnije je da se bolest otkrije u početnoj fazi, jer rano otkrivanje u značajnoj meri smanjuje stopu smrtnosti. Da bi se potvrdio rak jajnika osim laboratorijskih analiza i tumor markera, radi se i ginekološki ultrazvuk, po potrebi snimanje skenerom i magnetnom rezonancom.

Za rano otkrivanje raka jajnika možda će u budućnosti veliki uticaj imati otkriće novog ultrazvučnog testa naučnika sa Univerziteta Birmingen, koji preciznije od postojećih otkriva ovu vrstu raka u postmenopauzi, a istovremeno i identifikuje žene kao potencijalno rizične za razvoj ovog karcinoma. Nalazi ukazuju da novi test u 96 odsto slučajeva može da otkrije rak jajnika kod žena u menopauzi.

Ali, pre nego što potražite pomoć lekara, sam organizam pokazuje brojne simptome koji mogu da upute da sa jajnicima nešto nije u redu, iako je karcinom jajnika podmukao, i dugo može da se razvija bez primetnih simptoma:

Opšti znaci

Bez obzira na stadijum bolesti i godine života najčešći simptomi raka jajnika su povraćanje, gađenje, zatvor, mučnina, konstantan tup bol u trbuhu, otežano mokrenje, gubitak apetita i težine, otežano disanje, maljavost, pojava akni, izostanak menstruacije ali i neredovne menstruacije.

Rana faza

U ranoj fazi razvoja raka jajnika koja podrazumeva postojanje tumorske mase u maloj karlici, mogu da se jave ovi znaci: osećaj punoće, učestalo mokrenje, otežana stolica koja je praćena bolovima u krstima. Ovakvi tumori mogu da se otkriju od strane izabranog ginekologa kao sporedni nalaz.

Srednja faza

U ovoj fazi bolesti tumori napuštaju malu karlicu ali i zahvataju abdomen te su simptomi drugačiji od prethodne faze. Karakteristični su: nadimanje, gorušica, krvarenje iz materice, loš san, pojava tečnosti u trbuhu koja je praćena osećajem konstantne nadutosti, ali i konstantni bolovi kao i osećaj pritiska na dnu karlice.

Uznapredovala faza

Ovde se kao simptomi iskazuju: gubitak apetita, povećanje obima, izmena izgleda lica, otežano disanje i dnevno funkcionisanje, kašalj, teško disanje, slabljenje kilaže, otežan rad srca pa i pojava šara na stomaku.

Pogledajte više