SVAKI ŠESTI TRPI STRES NA POSLU: Rezultati istraživanja - Jedemo zbog neraspoloženja, na tanjiru najčešće slatkiši

Ivana Kovačić 24. 10. 2024. u 19:55

NAJNOVIJI podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da 15 odsto populacije ima mentalne poremećaje usled posla.

Foto Shutterstock

Ovaj podatak bio je ključan da se ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja obeleži pod sloganom "Mentalno zdravlje na radnom mestu je prioritet".

Kako se navodi u izveštaju SZO, najčešće tegobe koje zaposleni prijavljuju i zbog kojih traže pomoć su napetost, nervoza, "pritisak u grudima", osećaj stezanja u grlu, nedostatak vazduha, utisak da će im se nešto desiti, loš san, odsustvo motivacije i elana, neraspoloženje i nedostatak vremena za najbliže.

SZO navodi da su zbog ovih tegoba, osim zdravstvenih problema, odsustvovanja sa posla značajan faktor. Zato se ova godina posvećuje edukaciji i uključenu stručnjaka kako bi se kreirala adekvatna radna klima.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zdravlja - 10. oktobar, u okviru nacionalne kampanje "Teži ravnoteži" sprovedeno je istraživanje na koji način stres, tuga i dosada utiču na prehrambene navike građana Srbije. Gotovo 80 odsto od 1.000 ispitanika veruje da postoji veza između njihovog raspoloženja i hrane koju jedu, dok 17 procenata ispitanih nije sigurno, a samo sedam odsto smatra da ne postoji takva veza. Najveći broj ispitanika (44 odsto) često bira hranu kao način da se nose sa određenim emocijama, 25 odsto samo ponekad poseže za hranom kao odgovor na određene emocije, a svega pet odsto anketiranih nikada ne koristi hranu u te svrhe.

Najveći broj ispitanika kao okidač za povećan unos hrane naveo je dosadu, dok se slatkiši biraju kao prvi izbor kada je u pitanju odabir namirnica u zavisnosti od raspoloženja. Kao odgovor na stres ispitanici su najčešće birali slatkiše (44 odsto) ili grickalice (27 odsto), a mali procenat je u tim situacijama birao voće, samo sedam procenata.

Pogledajte više