SVI KAŠLJU, A IMA I KOVIDA: U ambulantama izabranih lekara polovina pacijenata traži pomoć zbog respiratornih tegoba

Ivana Kovačić 22. 10. 2024. u 07:00

U AMBULANTAMA izabranih lekara ovih dana skoro polovina pacijenata traži pomoć zbog respiratornih tegoba. Kako kaže dr Miloš Tomić iz Doma zdravlja "Dr Vlastimir Godić" u Varvarinu, samo u jednoj smeni pregleda oko 50 pacijenata, a od tog broja skoro polovina ima simptome slične gripu:

Foto Shutterstock

- U kliničkoj slici dominiraju kašalj, gušobolja, curenje nosa uz koje se javljaju i povišena telesna temperatura, mišićna slabost i malaksalost. Sve ove tegobe mogu da nastanu kao posledica infekcije virusom influence tipa A ili B, ali i kao posledica vakcinacije protiv sezonskog gripa.

Doktor Tomić posebno naglašava da mnogi pacijenti imaju lošu naviku da preventivno uzimaju antibiotsku terapiju kako se po njihovim rečima "ne bi spustilo na pluća", a posebno je zabrinjavajuće da to čine i pojedini ordinirajući lekari.

- Činjenica je da 10 do 20 odsto svih pacijenata razvije sekundarnu bakterijsku superinfekciju, ali odluku o izboru antibiotika mora da donese isključivo lekar - priča dr Tomić. - Dakle, za oporavak u najvećem broju slučajeva dovoljno je mirovanje, rehidratacija, utopljavanje uz polivitaminsku terapiju.

Osim respiratornih infekcija koje uglavnom ukazuju na grip, ima i kovida.

Posledice po srčani mišić

PREMA rečima dr Miloša Tomića, najveći broj zakazanih pacijenata dolazi kod izabranog lekara zbog kardiovaskularnih bolesti. Njima se savetuje poseban oprez kada je reč o infekciji virusom gripa, jer čak i blagi grip može da ostavi ozbiljne posledice na srčani mišić.

- Za većinu virusnih, respiratornih zaraza nije moguće sa sigurnošću utvrditi uzrok infekcije - kaže naš sagovornik. - Jer, u ovom trenutku jedini test za otkrivanje uzročnika infekcije koji je dostupan u našoj ustanovi je test na kovid.

Naš sagovornik ističe da je respiratorne infekcije u ovo doba godine teško izbeći, tačnije skoro da nije moguće zbog visoke kontagioznosti i brzog širenja putem kapljica.Međutim, moguće je smanjiti težinu bolesti i samu učestalost pojave primenom vakcina protiv sezonskog gripa, ali ako dođe do mutacije virusa i taj efekat sa znatno smanjuje.

Pogledajte više