PRIRODNI BORAC PROTIV ANEMIJE: Cvekla - čuvar krvne slike, imuniteta, dobra je čak i za vid

I. K. 12. 10. 2024. u 07:00

DA biste se obezbedili da tokom jeseni i zime imate dobru krvnu sliku, a samim tim i jak imunitet jedite cveklu, i presnu i kuvanu.

Foto Shutterstock

Cvekla se savetuje malokrvnima jer ima visok procenat antocijanina, pigmenta crveno-plave boje, koji štiti crvena krvna zrnca i čini da krvni sudovi budu elastičniji pa samim tim i utiče da srce bolje pumpa krv. Cvekla obiluje i adeninom, azotnom bazom, koja održava visoku koncentraciju belih krvnih zrnaca, koji su ključni za jak imunitet.

Inače, hemijski sastav cvekle je takav da može da snizi krvni pritisak i smanji rizik od moždanog i srčanog udara. Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju, stvaraju azotni-oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.

Sok protiv akni

ZBOG obilja vitamina i minerala, koje u većem procentu sadrži sirova cvekla, ovo povrće obezbeđuje i lepši izgled. Njeni pigmenti čine da lice dobije zdraviju boju, a kesice ispod očiju će nestati. Redovnim konzumiranjem soka od cvekle možete da se rešite akni i bubuljica koje su produkt toksina u krvi.

Uz navedeno, ishrana koja je bogata cveklom obezbeđuje eliminaciju toksina iz organizma, a snižava i holesterol.

Primena cvekle savetuje se i kao pomoć u normalizaciji menstrualnog ciklusa, za jačanje kostiju i zglobova, poboljšanje aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanje ćelija jetre...

Jedna od bitnih osobina cvekle je da poboljšava vid, jer sadrži nitrate, jedinjenja koja pozitivno utiču na celo telo, poboljšavajući funkcionisanje unutrašnjih organa. Kada je konkretno o vidu reč, nitrati iz cvekle jačaju ćelije rožnjače, čime poboljšavaju vid. Štaviše, doktori tvrde da cvekla ima mnogo više koristi za vid od bilo koje druge hrane koja se preporučuje.

Pogledajte više