MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Uz ovu ishranu rešićete se tih problema (JELOVNIK)

I. K. 06. 10. 2024. u 07:00

NADUTOST je čest simptom, naručito nakon 50. godine života. Ovo stanje koje često prate i gasovi može da uzrokuje neprijatnosti u svakodnevnom funkcionisanju. Zato je važno da se prepoznaju uzroci koji do nadutosti dovode.

Foto Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, postoje dva osnovna uzroka nadutosti i prisustva gasova u crevima - gutanje vazduha i gasovi koje stvaraju bakterije normalne crevne flore. Kako objašnjavaju, normalno je da prilikom gutanja hrane i tečnosti, takođe progutamo i male količine vazduha. Međutim, prebrzo gutanje hrane i tečnosti, žvakanje žvaka ili pušenje cigareta dovodi do gutanja znatno veće količine vazduha, a samim tim i do nadutosti, učestalog podrigivanja ili ispuštanja gasova.

Prilikom varenja hrane koja sadrži određene ugljene hidrate normalna bakterijska flora creva stvara i nusprodukte u vidu gasova, zbog čega takvu hranu treba izbegavati. Nadutost se može javiti i u okviru nekih oboljenja, kao što su intolerancija na laktozu, sindrom nervoznog creva, celijačna bolest i neke druge retke bolesti.

Da biste se uspešno rešili nadutosti najvažnije je da se zdravo hranite, jedete češće ali manje obroke, polako gutata i izbegavate hranu koja izaziva nadutost - prženo i pohovano meso, hleb, burek, pite i gibanice, kuvani kupus, grašak, pasulj, svež krastavac, slatkiši.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv nadutosti za radnu nedelju:

 

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice koje su natopljene prethodne noći sa jogurtom, jednom bananom i nekoliko pečenih badema

Užina: pločice od ekspandiranog pirinča

Ručak: bareno pileće meso udistano u sos od pavlake za kuvanje sa začinima, salata od svežeg kupusa

Užina: banana

Večera: tortilja sa mesom i povrćem

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: grčki jogurt sa šoljom bobičastog voća i 1/2 šolje badema

Užina: banana

Ručak: punjene tikvice i hleb od pšeničnih klica

Užina: salata od sira i barenog spanaća

Večera: sardina oceđena od ulja sa hlebom od pšeničnih klica

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: kajgana sa spanaćem, paprikama i origanom

Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova

Ručak: paprike punjene šampinjonima i kinoom

Užina: grožđe

Večera: čorba od krompira

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: palenta sa kiselim mlekom

Užina: šolja malina

Ručak: musaka sa krompirom i junećim mesom

Užina: banana

Večera: paradajz čorba s pirinčem

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: barena jaja i grčki jogurt

Užina: pomorandža

Ručak: krem - čorba od mesa i krompira i salata od celera

Užina: pečena bundeva

Večera: salata od barene piletine i povrća po izboru

Pogledajte više