MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Uz ovu ishranu rešićete se tih problema (JELOVNIK)
NADUTOST je čest simptom, naručito nakon 50. godine života. Ovo stanje koje često prate i gasovi može da uzrokuje neprijatnosti u svakodnevnom funkcionisanju. Zato je važno da se prepoznaju uzroci koji do nadutosti dovode.
Prema rečima stručnjaka, postoje dva osnovna uzroka nadutosti i prisustva gasova u crevima - gutanje vazduha i gasovi koje stvaraju bakterije normalne crevne flore. Kako objašnjavaju, normalno je da prilikom gutanja hrane i tečnosti, takođe progutamo i male količine vazduha. Međutim, prebrzo gutanje hrane i tečnosti, žvakanje žvaka ili pušenje cigareta dovodi do gutanja znatno veće količine vazduha, a samim tim i do nadutosti, učestalog podrigivanja ili ispuštanja gasova.
Prilikom varenja hrane koja sadrži određene ugljene hidrate normalna bakterijska flora creva stvara i nusprodukte u vidu gasova, zbog čega takvu hranu treba izbegavati. Nadutost se može javiti i u okviru nekih oboljenja, kao što su intolerancija na laktozu, sindrom nervoznog creva, celijačna bolest i neke druge retke bolesti.
Da biste se uspešno rešili nadutosti najvažnije je da se zdravo hranite, jedete češće ali manje obroke, polako gutata i izbegavate hranu koja izaziva nadutost - prženo i pohovano meso, hleb, burek, pite i gibanice, kuvani kupus, grašak, pasulj, svež krastavac, slatkiši.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv nadutosti za radnu nedelju:
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice koje su natopljene prethodne noći sa jogurtom, jednom bananom i nekoliko pečenih badema
Užina: pločice od ekspandiranog pirinča
Ručak: bareno pileće meso udistano u sos od pavlake za kuvanje sa začinima, salata od svežeg kupusa
Užina: banana
Večera: tortilja sa mesom i povrćem
Utorak
Doručak: grčki jogurt sa šoljom bobičastog voća i 1/2 šolje badema
Užina: banana
Ručak: punjene tikvice i hleb od pšeničnih klica
Užina: salata od sira i barenog spanaća
Večera: sardina oceđena od ulja sa hlebom od pšeničnih klica
Sreda
Doručak: kajgana sa spanaćem, paprikama i origanom
Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova
Ručak: paprike punjene šampinjonima i kinoom
Užina: grožđe
Večera: čorba od krompira Foto: Shutterstock
Četvrtak
Doručak: palenta sa kiselim mlekom
Užina: šolja malina
Ručak: musaka sa krompirom i junećim mesom
Užina: banana
Večera: paradajz čorba s pirinčem Foto Shutterstock
Petak
Doručak: barena jaja i grčki jogurt
Užina: pomorandža
Ručak: krem - čorba od mesa i krompira i salata od celera
Užina: pečena bundeva
Večera: salata od barene piletine i povrća po izboru