PIJTE ČAJ I JEDITE BOBIČASTO VOĆE: Studija potvrdila - Flavonoidi sprečavaju rizik od demencije za čak 28 odsto
I. K.
02. 10. 2024. u 07:00
NOVA studija otkriva da konzumiranje šest dodatnih porcija hrane bogate flavonoidima dnevno može da smanji rizik od demencije za 28 odsto, posebno za one s visokim krvnim pritiskom, depresijom i visokim genetskim rizikom.
Najveće smanjenje rizika uočeno je kod osoba koje su konzumirale najmanje dve od sledećeg dnevno: pet šoljica čaja, čašu crnog vina i pola porcije bobičastog voća.
Flavonoidi su prirodne supstance koje se nalaze u voću, povrću i drugim biljkama. Pokazalo se da smanjuju upalu u mozgu, poboljšavaju protok krvi u mozgu i podstiču rast korisnih bakterija u crevima.
Nova studija, objavljena u JAMA Network Open, uključila je skoro 122.000 stanovnika Velike Britanije između 40 i 70 godina. Tim su predvodili istraživači sa Queen's Univerziteta u Belfastu.
Pogledajte više