(JELOVNIK) IMATE NAPADE GIHTA: Ove stvari bi trebalo da izbacite iz ishrane
ZA sve koji pate od gihta, uz lekove, ključan deo terapije je i način ishrane. Razlog za to je što simptome odnosno napade gihta uzrokuje višak mokraćne kiseline u krvi. S obzirom na to da je nivo mokraćne kiseline u krvi direktno vezan za unos određenih namirnica, odgovarajući jelovnik sprečava ovu pojavu.
Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji organizam stvara kada vari izvesnu hranu. Kada je nivo mokraćne kiseline visok, kristali iste mogu se nakupiti u zglobovima. Ovaj proces pokreće oticanje, upalu i intenzivan bol.
Zato je ograničenje hrane sa visokom količinom purina i uzimanje odgovarajućeg leka ključno da se spreče napadi gihta.
Hrana koja je bogata purinima uključuje crveno meso, morsku hranu, alkohol, pivo i kvasac generalno. Međutim, postoji jedno izuzeće od ovog pravila. Istraživanja pokazuju da povrće s visokim sadržajem purina ne izaziva napade gihta.
Interesantno je da napici zaslađeni fruktozom i šećerom mogu da povećaju rizik od napada gihta, iako nisu bogati purinima. Umesto toga, oni povećavaju nivo mokraćne kiseline ubrzavanjem nekoliko ćelijskih procesa.
Evo kako bi mogao da izgled jelovnik protiv napada gihta:
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i bobičastim voćem
Ručak: salata od kinoe sa kuvanim jajima i svežim povrćem
Večera: integralna testenina sa pečenom piletinom, spanaćem, paprikama i feta sirom s niskim udelom masti
Utorak
Doručak: smuti od borovnica, spanaća, grčkog jogurta i mleka niske masnoće
Ručak: hleb od mešavine ovsenih, ražanih i jčmenih pahuljica sa barenim jajima i salatom
Večera: pečena piletina i povrće sa braon pirinčem
Sreda
Doručak: ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i bobičastim voćem
Ručak: integralni hleb, humus i salata od povrća
Večera: pečena piletina i povrće sa braon pirinčem
Četvrtak
Doručak: grčki jogurt sa čija semenkama i bananom. Ostavite da odstoji u posudi preko noći.
Ručak: sarmice od plavog patlidžana punjene sirom i povrćem
Večera: salata od kinoe, spanaća, patlidžana i feta sira
Petak
Doručak: prepečen tost sa džemom od jagoda
Ručak: sendvič sa barenim jajima i povrćem po izboru
Večera: pečeni tofu i povrće sa braon pirinčem
Subota
Doručak: omlet od pečuraka i tikvica
Ručak: preostali prženi tofu i braon pirinač
Večera: domaći pileći hamburgeri sa svežom salatom
Nedelja
Doručak: omlet od dva jaja sa spanaćem i pečurkama
Ručak: humus i sveže povrće, integralni hleb
Večera: omlet sa spanaćem i paprikom u tortilji od integralnog brašna