RODITELJI, NE BRINITE: Savet pedijatra - Deca se prehlade i do 12 puta godišnje

Ivana Kovačić 23. 09. 2024. u 07:00

BROJ dece kojima je potrebna pomoć lekara porastao je u odnosu na letnje mesece.

FOTO: Arhiva novosti

 Kako kaže dr Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja na beogradskoj opštini Čukarica, uobičajeno je da ona i njene kolege ovih dana po smeni pregledaju oko 40 pacijenata, ali nema razloga za zabrinutost.

- Bilo bi idealno da roditelji mogu da zaštite decu od čestih infekcija kada krenu u vrtiće i škole - priča dr Mitrović. - Međutim, tu nema čarobnog štapića. Roditelji treba da znaju da je normalno da mala deca imaju osam do 12 infekcija godišnje, a školska nešto manje. Provetravanje prostorija, podizanje higijene na viši nivo, uravnotežena ishrana i san će da budu od pomoći za jačanje imuniteta, ali nisu garant da dete neće da dobije neku od uobičajenih bolesti, koje su na svu sreću ipak bezazlene.

Naša sagovornica objašnjava da su predškolci skloniji infekcijama iz dva razloga. Prvi je da je neophodno vreme da deca steknu imunitet od takozvanih dečjih bolesti, a drugi razlog je što su predškolska deca u neposrednijem kontaktu i nemaju još razvijene navike pranja ruka, kijanja u ruku, ili duvanja nosa.

Kada je reč o padu temperature koji je bio skokovit, dr Mitrović ističe da to nije direktno uticalo na porast obolelih, već duži boravak u zatvorenom, slabije provetravanje i to što je na jesen i u zimu sezona određenih tipova virusa koji bolest izazivaju.

Ambrozija

PREMA podacima Agencije za zaštitu životne sredine, polen ambrozije je u drugoj nedelji septembra bio srednjeg do niskog intenziteta. Stručnjaci napominju da će se pad broja polenskih zrna ove korovske biljke nastaviti, jer ona već u prvom jesenjem mesecu ulazi u završnu fazu cvetanja.

- Najveći broj dece ima virusne infekcije, ponekad praćene nižom temperaturom ali i bez temperature - kaže nam. - Zbog sezone ambrozije imamo nešto više alergijskih manifestacija bolesti, kao što su suzenje očiju, kijanje, kašalj praćen zviždanjem.

Doktorka Mitrović kaže i da se intenzitet gužvi kod pedijatara ne može jasno predvideti, jer zavisi od mnogo faktora, ali u suštini od sredine oktobra, kad se malo zahukta školska godina se isto desi i sa virusima i bakterijama.

Pogledajte više