GROŽĐE - ČUVAR ZDRAVLJA: Jedite crno da ublažite bol u mišićima i zglobovima

Ivana Kovačić 19. 09. 2024. u 12:00

SEZONU grožđa iskoristite u potpunosti, jer ovo voće višestruko pozitivno deluje na očuvanje zdravlja.

Foto Shutterstock

Kao retko koje drugo voće, grožđe, pre svega crno, ima sposobnost da ublaži bol.

Grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome naročito u zglobovima i mišićima.

Kako je većinski sastav grožđa voda, ono dobro hidrira organe. Primera radi, kada ga konzumiraju osobe koje boluju od astme, povećava se vlaga u plućima i potencijalno smanjuju napadi astme. S obzirom na to da "hidrira pluća" savetuje se i pušačima.

Redovno konzumiranje grožđa dobro utiče na zdravlje očiju. Naime, štiti mrežnjaču oka od propadanja i utiče na smanjenje rizika od nastanka žute mrlje. Žuta mrlja je najčešći razlog gubitka vida kod osoba starijih od 50 godina. Prate je zamućeni vid i iskrivljena slika koju vidimo.

Zdrave i koštice

IAKO nije malo onih koji izbegavju da jedu i goštice grožđa, ili kupuju sorte koje ih ne sadrže, činjenica je da njihov sastav utiče tako da čisti krvne sudove od štetnih sadržaja koji se zadržavaju od lekova i drugih supstanci.

Istraživači su u jednom istraživanju otkrili da su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E, a 20 puta jači nego u vitaminu C. Zbog toga je grožđe dobra zaštita u slučaju oštećenja retine (mrežnjače).

Grožđe pozitivno utiče na bolji protok kiseonika u krv, a to je ono što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Samim tim, i rizik od srčanog udara. Takođe, antioksidansi u grožđu mogu da spreče oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) koji blokira arterije i među glavnim je razlozima nastanka koronarne bolesti srca.

Pogledajte više