MANJE PORCIJE ZA MANJE KILOGRAMA: Ovo je siguran, zdrav i jednostavan način da smršate i rešite se viška sala (JELOVNIK)
STRUČNjACI za ishranu, bilo da je reč o lekarima ili dijetetičarima, kada daju savete o ishrani i propisuju dijete, uvek će da vam naglase da je bitnija količina onoga što pojedete, od vrste hrane. U
narodu postoji mišljenje da želudac najbolje prihvata onu količinu koju možete da stavite u šaku. To praktično govori da je za mršavljenje ključna veličina porcije, od toga da li ćete za ručak da jedete pečenje ili boraniju.
Ovi saveti nikako ne znače da bi za obrok trebalo da se pojede malo keksa ili drugih grickalica, već da izbor namirnica mora da bude raznovrsan. Dakle, povrće, meso, jaja, voće, žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, riba...
Obroci bi trebali da budu mali, ali da praktikujete da ih imate oko pet puta dnevno. Ponekad organizam daje signale da bi nešto trebalo da pojedete, ali oni mogu da budu isključivo psihološke prirode, tako da ima istine u tvrdnjama da se gladovanje uči, a da bi se ono izbeglo jede se uvek u isto vreme.
Bitno pravilo je i da pijete dovoljno vode, i da ne jedete dva sata pre spavanja.
Evo kako bi mogao da izgleda dijetalni jelovnik:
PONEDELjAK
Doručak: dve kriške projare sa spanaćem i mladim sirom, paradajz salata
Užina: voće po izboru
Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: 50 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika
UTORAK
Doručak: domaća pašteta, dve manje kriške hleba, šolja kefira
Užina: voće po izboru
Ručak: krompira paprikaša i kupus salata
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: salata od sitno iseckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji
SREDA
Doručak: dva pržena jaja, kriška hleba i salata po izboru
Užina: voće po izboru
Ručak: tanjir supe bez testenine ili čorbe od povrća, musaka od tikvica, salata po izboru
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba
ČETVRTAK
Doručak: ovsene pahuljice sa iseckanom bananom, orašastim plodovima, prelivene jogurtom
Užina: voće po izboru
Ručak: tanjir bistre supe, integralne testenine sa mleveni m mesom
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika
PETAK
Doručak: palenta sa susamom i mladim sirom
Užina: voće po izboru
Ručak: riba na roštilju i krompir salata sa crnim lukom, začinjena sa kašikom ulja i malo soli
Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike