BRITANSKO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Steroidi mogu da budu okidač za dijabetes

I. K. 18. 09. 2024. u 18:53

PACIJENTI koji primaju steroide imaju više nego dvostruko veće šanse da razviju dijabetes, otkrili su britanski naučnici sa University of Oxford.

Foto Shutterstock

Svoj istraživački rezultat britanski naučnici saopštili na sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) u Madridu, koji je održan od 9. do 13. septembra, preneo je BBC.

Glukokortikoidi, poznati kao steroidi, bore se protiv upale i koriste se za lečenje širokog spektra inflamatornih i autoimunih stanja, uključujući astmu, reumatoidni artritis, karcinom i druge zdravstvene probleme. Iako mogu da budu veoma efikasni u lečenju upalnih stanja, glukokortikoidi imaju mnoge neželjene efekte, uključujući povećanje nivoa šećera u krvi i izazivanje dijabetesa. Takođe, otkriveno je da se ovo češće dešava kada ljudi koriste glukortrikoidne tablete ili injekcije nego kao inhalatori, kreme ili kapi.

Istraživači su uporedili stopu novonastalog dijabetesa kod bolničkih pacijenata, koji su primali sistemske glukokortikoide (tablete, injekcije ili infuzije) sa pacijentima koji nisu lečeni ovim lekovima. Studija je uključivala 451.606 odraslih osoba (srednja starost 52 godine, 55 odsto žena, 69 procenata belaca) koji su primljeni u fondaciju Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust između 1. januara 2013. i 1. oktobra 2023.

Niko od njih nije imao dijabetes na početku studije, i niko nije uzimao sistemske glukokortikoide.

Pogledajte više