LEŠNIK ČUVA SRCE I PODMALAĐUJE: Čaj kod proširenih vena i urinarnih infekcija, a ulje za lepotu

I. K. 15. 09. 2024. u 06:45

OSIM brojnih drugih darova prirode u ovo doba godine ubira se i lešnik.

Foto Shutterstock

On je dragocen lek iz prirode jer masnoće kojim obiluje povoljno deluju na srce i krvne sudove.

Jedna od ključnih lekovitih supstanci u lešniku je oleinska masna kiselina. Ona direktno deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno važno svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost. Naime, istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Lešnici obiluju još jednim vrlo značajnim hranljivim elementom, a to je vitamin E. Ovaj vitamin je jedan od ključnih u prevenciji pojave bora i sušenja i opadanja kose.

Dnevno se preporučuje šaka lešnika, a idealno je da se kombinuje sa celovitim žitaricama i voće za doručak.

Čaj od ljuske

ČAJ od lešnika sprema se poparivanjem ljuske i ima istaknuto mesto u narodnoj medicini. Od ovog čaja prave se obloge za otvorene rane koje nastaju usled proširenih vena, a pored toga dobar je i kod lečenja hemoroida i urinarnih infekcija.

Ulje od lešnika je na visokoj ceni. Ono je veoma efikasno za negu kože, kako suve i oštećene, tako i one koja je podložnija aknama. Ulje hidrira kožu, pruža joj tonus i pritom pospešuje regenarciju. Koža ovo ulje jako dobro upija, jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Osim toga, njegovim nanošenjem koža se zateže, što odmah čini da deluje i zdravije i bolje. Ulje lešnika se koristi i kod masnog tipa kože jer čisti pore, a pored toga sprečava da se sebum zadrži, da nastanu akne i druge infekcije.

Pogledajte više