ZDRAVLJE NA TANJIRU: Kombinujte papriku i pasulj da smršate (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 16. 09. 2024. u 07:00

DOMAĆI pasulj i paprika uveliko se prodaju po pijacama i prodavnicama i zato je ovo vreme idealno da ishranu obogatite s ove dve zdrave namirnice i rešite se viška kilograma.

Foto Shutterstock

Pasulj je veoma bogat vitaminima i mineralima, vlaknima, sporo se vari i sadrži vrlo malo kalorija. Osim toga, odlična je zamena za meso, snižava holesterol i stabilizuje šećer u krvi. Iz ovih razloga nećete da pogrešite i ako vam se u nekom periodu pasulj nađe na trpezi za ručak svaki dan.

Da bi užitak uz jela od pasulja bio kompletan dopinite ga paprikom kao salatom. Pored toga što daje specifičan ukus hrani, pridaje joj se i mnoštvo lekovitih osobina. Koristi se kako u prevenciji, tako i u lečenju nekih zdravstvenih problema, među kojima se ističe rešavanje digestivnih problema, antiinflamatorna, antivirusna, antibakterijska i antigljivična dejstva, poboljšavanje cirkulacije, a ispituje se i potencijalno dejstvo paprike na smanjenje ćelija raka.

Bez obzira koju sortu pasulja ili paprike izaberete, nećete da pogrešite. Slobodno možete da se rukovodite ličnim ukusom.

Evo kako bi mogla da izgleda dijeta sa pasuljom i paprikom:

Foto: Shutterstock

PONEDELjAK

Doručak: dva barena jajeta, crvena paprika pečena u rerni i kriška crnog hleba

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom

Večera: 60 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika

Foto: Free Images Pixabay

UTORAK

Doručak: pašteta od pasulja, kriška hleba i sitno seckana crvena paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa pečenim paprikama, začinjenim po ukusu

Večera: salata od sitno seckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji

joutube/Printscreen

SREDA

Doručak: salata od kockica integralnog hleba, sveže paprike, paradajza, rukole i pečenice

Užina: voće po izboru

Ručak: prebranac i salata od paprike

Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba

Foto Shutterstock

ČETVRTAK

Doručak: kajgana od dva jajeta, kriška ražanog hleba i sveža paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: pasulj sa kobasicom i salata od sveže pomalo ljute paprike

Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika

Foto Pixabay free images

PETAK

Doručak: pašteta od pasulja sa dosta belog luka i peršuna i sveža paprika

Užina: voće po izboru

Ručak: prebranac i salata od paprike

Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike

Foto Shutterstock

SUBOTA

Doručak: salata od sitno seckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa rebrima i salata od pečene paprike

Večera: dva barena jajeta, kriška hleba i sveža crevan paprika

Foto Shutterstock

NEDELjA

Doručak: pečene paprike, oceđene od masnoća, kriška hleba i mladog sira

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj i salata od paprike

Večera: dve kriške ražanog hleba, mladi sir i sveža paprika

Pogledajte više