UPOZORENJE LEKARA: Previše slano šteti i želucu, znate li koliko je dovoljno?
Ivana Kovačić
13. 09. 2024. u 06:15
NUTRICIONISTI iz Centra za javno zdravlje na Univerzitetu u Beču otkrili su da ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva koji često dodaju so u svoje obroke imaju 41 odsto veću verovatnoću da obole od raka želuca u poređenju s onima koji štedljivo sole jelo.
Prethodna istraživanja u Kini, Japanu i Koreji takođe su istakla da postoji veza između slane hrane i raka želuca, ali ovo je jedno od prvih istraživanja koje pokazuje ovu vezu kod zapadnjaka.
Istraživanja su dodala da višak soli može oštetiti omotač želuca, uzrokujući oštećenje tkiva i potencijalno kancerogene mutacije.
Za mnoge ljude količina soli koju bi trebalo da unose može biti iznenađenje. Američka Agencija za hranu i lekove preporučuje da ne unosite više od 2.300 mg natrijuma dnevno - što je otprilike jedna čajna kašičica kuhinjske soli.
Pogledajte više